boomstructuur: startpagina >
artikelindex Straten/pleinen > artikel


Ledebergdries
 

Ledeberg werd al vermeld in akten uit de 12e eeuw. Lede betekent glooiing, Ledeberg dus 'glooiende berg' (1). Dries verwijst naar (vaak driehoekig) plein omringd door huizen. Al in de hoge middeleeuwen was de dries knooppunt van wegen: naar het Brabantse hinterland (Lombeekstraat, Lostraat), naar Vlaanderen (Kaaitvaartstraat), naar de Vrije Eigendom (Hoogstraat) Ook was er vele eeuwen een gemeenschappelijke weide voor vee, met een drinkpoel, die pas kort na de Eerste Wereldoorlog werd gedicht.

Heraangelegd in 1996-1997.


-----------------------------------------------------------------------------
(1) Taalkundig is Ledeberg een reduplicatie van 'Lede' en 'Berg', twee termen die in feite analoog zijn.

 
nr 8
Bistro Apollonia, vroeger herberg '(in) De Jager', geboortehuis van burgemeester Judocus Joannes Van Bellinghen.


nr 12
 

foto 2011
  te Stappes/bij Jeves, vroegere woonst van Peeter Van Bouchout, Joannes en Adrianus De Vidts, Joannes Baveg(h)ems, Jan-Baptist en Laurentius Josephus Van der Stappen.


nr 16
 

foto 2006
 

Hier stond vroeger het jongenspensionaat, en ooit ook de gemeenteschool. Ook was (is) het de woonplaats van verschillende opeenvolgende leden van de families Lindemans en Borginon, o.a. dokters Alfons en Gustaaf Borginon, juffrouw Marie. (Het jaartal 1719 op de voorgevel verwijst naar de verbouwingen die Pieter Aernout Lindemans er toen aan de vroegere gebouwen liet uitvoeren.) (Karel Van de Woestijne was er te gast in september 1913.)


nr 18

 

foto 2007
 
Vroeger huize 'Braeckmans'. Later woonden hier de gezusters Vandenberghe. Rechts laat de structuur van het dak vermoeden dat er vroeger nog een huis aanleunde, de woning van Jan-Baptist Van den Eeckhoudt [waarin Karel Van de Woestijne tussen april 1917 en begin oktober 1918 verbleef en ook Filip De Troyer in de jaren (19)20].


nrs 30, 34
Hier werd tot 1919 getapt, in herberg De Croon. Dan woonde er nog enkele jaren Jozef Staels.
(nadien volledig verbouwd).


't Gankske
 


foto 2007

  Vroeger stonden links en rechts van 't gankske de gebouwen van het meisjespensionaat, ook verschillende jaren vestigingsplaats van de muziekschool. Nu staan er de gebouwen van het I.M.I.


nr 38
In een vroegere woning heeft hier Joannes Josephus, Guillielmus, De Vidts, Jan Frans Walravens, Emilianus Guillielmus De Ro, Ludovicus Josephus Van Roy gewoond. Men was er te Bakkers.


nr 40
 

foto 2008
  Kleuterschool van het I.M.I. (nu muzieklokaal van het I.M.I.) vroeger Delhaize-winkel.
Een vroeger huis was eerst woonst van Elias De Vidts, dan van Germanus Covens, daarna ouderhuis Van den Borre.


nr 42
 

foto 2008
 
Vroeger woonhuis van dokter Cesar Roosens en dokter Albert Roosens. Links de trap (en dichtgemetselde deuropening) naar de vroegere wachtkamer.