boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex B > artikel


(te) Bakkers

Bakkerij, winkel, herberg op de Ledebergdries
 


Gelegen aan de Ledebergdries (waar nu nr. 38).

Was Joannes Josephus De Vidts, in 1762 gehuwd met Anna Petronilla Schelfhout en vermeld als winkelier op de Ledebergdries, de (ver)bouwer van het huis? Of heeft zoon Guillielmus, in 1799 gehuwd met Maria Josina Borginon, Bakkers zijn negentien eeuws uitzicht gegeven? Guillelmus was er de bakker van dienst tot hij in 1827 overleed. Josina zette samen met vooral haar dochters Joanna Catharina en Josephina Theresia de bakkerij, winkel en herberg verder. (1) Toen ze in 1844 trouwde verhuisde Joanna naar Okegem, maar wanneer Josephina in 1847 huwde met Joannes Franciscus Walravens bleven ze inwonen. Circa 1860 werden huis en erf hun eigendom. En toen Josephina in 1858 hertrouwde werd haar man Emilianus Guillielmus De Ro de nieuwe bakker. (2). Maar ook hij hertrouwde, in 1887 met Cecilia Vrancken. Werd na de dood van Emilianus in 1894 alleen de herberg nog enige tijd open gehouden? Begin de twintigste eeuw brak er brand uit en moest het gebouw opgeknapt worden. Later (ca. 1920?) werden Ludovicus Josephus Van Roy en echtgenote Maria Theresia Van Den Bosch(e) de herbergiers en werden eveneneens de eigenaars. Ook was de herberg vele jaren op Ledeberg het duivenlokaal. In de jaren (19)60 werd Bakkers door architect Edgard Vanderplas, kleinzoon van Louis en Theresia, afgebroken en vervangen door een moderne woning.




----------------------------------------------------------------
(1) Tussen 1794 (voordien schepenbank in De Kam) en 1870 (bouw nieuw gemeentehuis) heeft de gemeenteraad van Pamel er vermoedelijk vergaderd.
(2) In 1864 vroeg Emilianus een hopast te mogen optrekken met oven en schoorsteen. Judocus Borginon diende bezwaar in daar hij brandgevaar vreesde voor het meisjespensionaat. De gemeenteraad gaf toch toestemming op voorwaarde dat de ast in steen werd gemetseld en afgedekt met pannen.