--------------------------------------------------------------------
(1) Hij liet deze villa over aan zijn zus Josephina Maria, getrouwd met Camille Philemon Van der Kelen, ouders van Maria Johanna Van der Kelen die huwde met
Karel Van Cauwelaert die eveneens de villa bewoonden en ook ouders van
Maurice Van der Kelen.
(2) Hij had in 1921 de gronden op de Puttenberg gekocht van de afstammelingen van de heer van Pamel. Over het eigendomsrecht op de met dennen begroeide berm links van de Puttenbergstraat was er in 1720 nog een betwisting geweest tussen de heer van Pamel, graaf de Coupigny en het Klooster van Jericho (Vlaamse Poort te Brussel). Vermits Joseph De Schepper ook de berm kocht van de afstammelingen van de heer van Pamel zal graaf de Coupigny het proces wel gewonnen hebben.
(3) Architect: Adrien Blomme.
(4)
Volgens zoon Frans aardde zijn vader beter op Ledeberg waar de meeste kiezers 'mettes' waren, weg van de 'doempers' van beneden-Pamel en was dit ook een reden van de verhuis naar de Puttenberg.
(5) Waarschijnlijk samen met zijn zus
Josephine. Onder de naam 'De Denderboer' werden er niet alleen chemische meststoffen verkocht maar ook koloniale waren.
(6) Er wordt gezegd dat Josephine zelfs haar zoon
Alfred naar Turkije zond om er een zagerij te starten waarvan het hout dan in Okegem verwerkt werd tot lucifers.
(7) Volgens Herman Brantegem stopte de productie van lucifers te Okegem in 1931. In ‘Mededelingen Heemkring Okegem' 33e jg, 2008, nr 4. Aldaar p. 84.
Maar de gebouwen bleven blijkbaar in de familie want Maurice en Alfred Van der Kelen begonnen er een kantfabriek en in 1935 associeerde Patrice De Schepper.
(8) In een biografie van Staf De Clercq door Antoon Mermans, uitgegeven door 'Volk en Staat' in 1942, werd ook 'J. De Schepper, den huidigen burgemeester van Pamel' vernoemd die 'met andere gekende Vlamingen en volksche strijders ... met De Clercq hun steke staan in den aangeganen titanenkamp.' Het betrof de taalgrensacties in 1911.
'Wie had ooit gedacht dat onze vroegere burgervader in zijn jonge jaren zo Vlaamsgezind was geweest. Maar ja, 't kan verkeren, heeft de Nederlandse dichter Bredero ooit gezegd.' dixit Herman Van Herreweghen in 'Het Interbellum en Wereldoorlog II in Pamel en O.-L.-V.-Lombeek', Davidsfonds Roosdaal, 2001, 233 p. Aldaar p. 13.
(9)
Elsa Van Saene vertelde dat er toen een stoet door de straten trok en dat ze als jong meisje op een praalwagen had gezeten.
(10) In ‘Dossiers Burgemeesters 1920-1994', Rijksarchief Vlaams-Brabant.
(11) In 1950 was hij in de Sint-Gaugericuskerk peter van de
klok toegewijd aan de Onbevlekte Maagd; in 1959 betaalde/schonk hij het glasraam 'Sint-Jozef' aan de parochie/kerk Sint-Apollonia op Ledeberg.
(12)
Zelfs socialistisch kopman
Rufin Van Schelvergem getuigde over hem: 'Graag gezien door de werkman was hij de beste burgemeester die we ooit hebben gehad!' Onder diens burgemeesterschap is Rufin nooit met een socialistische lijst opgekomen! In 'Rausa', tijdschrift van Erfgoed Rausa, 5e jg nr 2. Aldaar pp. 8, 9.
(13) Maar met pastoor
Van Eyndhoven, een hevige 'doemper' boterde het niet, zeker nadat de burgemeester hem had gezegd: 'Mijnheer pastoor, gij zijt baas in uw kerk en ik ben baas op het gemeentehuis.'
(14) Zo kon hij de Duitsers die
paarden opeisten ompraten, of 'foefelen' ten voordele van de boeren met de heffingen op landbouwproducten.
Edmond Van Den Bosch vertelde dat hij, valselijk beschuldigd, door de Duitsers was opgepakt en naar het gemeentehuis gebracht, 'waar de burgemeester voor mij instond en de omstandigheden verklaarde' en dat hij daarop terug naar huis mocht.
(15) Ook voordien had hij vanuit de gemeente de zustersschool financieel gesteund.
(16) Zij was in 1961 meter van de
Maria-klok in de kerk van Ledeberg.
Naschrift: midden 2022 stond het kasteeldomein te koop, eind 2023 aangekocht door de familie Colruyt.
Aangevuld in maart 2024.