boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex D > artikel


Denderzonen Pamel

Voetbalploeg
Clubkleuren
Eerst waren de clubkleuren rood en blauw, vanaf het voetbalseizoen 1960-1961 werd in groen-wit gespeeld; kleuren ook van volgende emblemen:
 

Structuur
Voordien hadden enkele jongens van (beneden) Pamel en van Ledeberg al enige keren tegen elkaar gespeeld op een weide in de buurt van Turfput, niet ver van de Dender. Tot ze met Kamiel Asselman als een der voortrekkers, in augustus 1940 besloten samen een ploeg te vormen: Denderzonen Pamel. Niet zo vanzelfsprekend, want de Tweede Wereldoorlog was al begonnen, maar de jonge kerels snakten naar sport en kameraadschap.
Zoals een aantal ploegen in de buurt sloten de Denderzonen aan bij de Vlaamse Voetbalbond, maar stapten na de oorlog, op 2 november 1944, over naar de Belgische Voetbalbond, KBVB (1) en kregen stamnummer 4184.
Bestuur
Voorzitter van 1940 tot ... : Jozef Bogaert.
Voorzitter van ... tot 1974: Willy De Proost.
Voorzitter van 1974 tot 1992: Jean De Schepper.
Terreinen/lokalen
Gedurende de tweede wereldoorlog speelden de Denderzonen op een grote weide, eigendom van de ouders van Frans Couck, gelegen aan de Keerstraat.
Het eerste clublokaal was de herberg van Frans Asselman, bij Tasselt aan de Kaaistraat te Pamel.
Trainers, 1e ploeg
Eerste trainer was Joannes Kestens. Eens per week werd er getraind. Bij ongunstig weer werden in het clublokaal de stoelen en tafels weggeschoven en werd er binnen ‘gymnastiek gedaan’ zoals men dat toen noemde.
Spelers, 1e ploeg
1940: Adolf Piret (doelman), Arthur Barbé, Kamiel Barbé, Jan Kestens, René Asselman, Frans Couck, Marcel Meert, Remi Stockmans, Jozef Kestens, Petrus Sockmans en Marcel Appelmans (kapitein).
1971: Denis Asselman, Petrus Bert, Freddy Van Holsbeeck, Jos Asselman, Wilfried Van den Eede, Jean Gochet, Gilbert De Smedt, Pierre Van der Elst, Jean-Paul Van den Eede, Roger Van Vaerenbergh, Bertus Van den Eede.
Wedstrijden
Eerste wedstrijd op 18 augustus 1940 tegen 'den Blauwvoet'-Impegen/Liedekerke.
Onder de oorlog stopte er meermaals tijdens de wedstrijd een auto met Duitse politie, op zoek naar werkweigeraars. De spelers/supporters probeerden dan te ontsnappen via de omliggende velden, maar soms werd toch een van hen opgepakt.
Bij de KBVB startten de Denderzonen in 1944-1945 in 3e provinciaal en speelden er ook in 1945-1946 en in 1946-1947. Toen werden zij kampioen en promoveerden naar 2e provinciaal.


---------------------------------------------------------------------
(1) In ‘Rausa’, tijdschrift van Erfgoed Rausa, 2015, nr 6, p. 10, getuigde Jef De Neef hierover: ‘… de Vlaamse bond … was precies wat verdacht, alsof we met “den Duits” zouden meegedaan hebben. Wij hadden ons nooit met politiek ingelaten, maar om geen problemen te krijgen hebben we ons toen aangesloten bij de KBVB.’