boomstructuur: startpagina >
artikelindex Straten/pleinen > artikel


Kaaistraat
 

De benaming 'Kaeye' (later Kaai) verschijnt maar in het begin van de 18e eeuw, waarschijnlijk omdat er pas vanaf toen, daar waar de straat doodliep op de Dender, geregeld goederen werden gelost.

  nr. 12
 
foto 2018
  Hier woonden Frans en Kamiel Asselman. Was ook eerste clublokaal van Denderzonen Pamel.


nr. 16


foto 2024

  Men was er te Matantes. Hier woonden o.a. Jan-Baptist en Martinus De Duffeleer. Er werd ook nog het café 'In de vierhoek' opengehouden.
Wat meer naar rechts heeft vroeger de hoeve De Lodder gestaan met als bewoners o.a. Niclaas, Petrus en Jan-Baptist Van Huylenbroeck.


nr. 20
Hier woonden Franciscus en Robert Bogaert, Jozef Bogaert en Leontine Van Buggenhout.


Standbeeld De Dikke van Pamel
 


foto 2018

 

In 1998 schreef de gemeente Roosdaal een wedstrijd uit om een beeld van De Klerck Victor, alias De Dikke van Pamel. Beeldend kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck uit Teralfene werd de laureaat. Op de open monumentendag van 9 september 2001 werd het bronzen beeld onthuld. Zonder hoofd, dat laat Patrick Van Craenenbroeck telkenmale vormen in de fantasie van de toeschouwer.

De Dikke had een kat, een pleister op zijn eenzaamheid. Op een avond - misschien was er alweer vreemd volk in de buurt - beweerde een leukerd dat hij Victor kon doen buitenkomen. Hij ging op de trap voor de deur zitten en begon klagend te miauwen. De list slaagde. De Dikke kwam inderdaad de deur openen om zijn kat binnen te laten ... Of hij al dan niet koleirig was, vermeldt de historie niet.

In 2020-2021 werd het pleintje rond de Dikke van Pamel heringericht met nieuwe speeltuigen, uitkijkplatform, ... en ook verbonden met het achterliggend bosje. Op 26 juni 2021 werd dit Dikke van Pamelplein dan plechtig geopend.


Dender

 
i
foto 2007
  De Dender, overvloedig in de winter.
 


Aangevuld in mei 2024.