boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex V >artikel


Valderosa

Schoenenfabriek
Opgericht door Willy De Proost (1) die in 1947 de fabriek (2) aan de Ninoofsesteenweg (nu nr 110) (3) bouwde. Eerst ‘schoenfabriek Tomberg’ genoemd, nadien 'Valderosa'. (4) Op een bepaald moment werkten er meer dan 250 mensen, twee derden waren vrouwen. Meestal stikten zij de schoenen. De mannen sneden/kapten de vellen, nagelden de zolen, bevestigden de hielen, … later werden de zolen gelijmd, ook zolen uit rubber en andere nieuwe materialen. Maar de concurrentie werd groot, de fabriek kreeg het economisch moeilijk. Eind de jaren (19)60 zocht zaakvoerder De Proost samenwerking met de Diestse schoenfabrikant Omer Vanaudenhove. Het rendement moest groter, meer productie met minder mensen. Er werd gestempeld, maar omwille van de hogere werkdruk samengaand met spanningen, zochten ook meerdere arbeiders ander werk. Het aantal personeelsleden daalde tot ongeveer 70, die uiteindelijk allen in juni 1975 hun vooropzeg kregen. Uit protest organiseerde de vakbond ACV op 24 juni 1975 nog een ‘auto-caravantocht’ door Roosdaal, vroeg aan de bewoners om uit solidariteit mee te rijden, maar het mocht niet baten; eind september werd de fabriek definitief gesloten.

 

‘Eén van de hoogtepunten in het jaar was het feest van Sint Krispijn (25 oktober). Op die dag verzamelde het personeel aan de fabriek om van daaruit in processie naar de kerk van Ledeberg te stappen, op maat van marsmuziek die de fanfare van Neigem toen ten beste gaf. Op de terugtocht na de mis werden alle cafés “aangedaan”. Daar bliezen de muzikanten een frivoler deuntje en de kastelein deed gouden zaken. Tegen 16 uur was iedereen, al dan niet geestelijk verheugd, weer op Tezuivene aangekomen. In de fabriek stond de tafel gedekt en na het maal begon het feest écht. Weldra weerklonken de bekende hitjes door de luidsprekers en liep de dansvloer vol.’ (5)

 -------------------------------------------------------------------------
(1) Neigem 7/9/1911-Brussel 29/8/1991, gehuwd met Yvonna Schotte, 2 kinderen.
Als voorzitter van Denderzonen Pamel liet hij zijn arbeiders regelmatig werken uitvoeren voor de club.
(2) De fabriek besloeg 57 a. Erachter werd op een oppervlakte van 70 a een tuin aangelegd: een open ruimte omringd door een in kleur en vorm gevarieerde bomengordel en struikbeplanting, zonder zeldzame soorten. Ook werd er een bungalowtje van gele gevelsteen opgericht, met plat dak en erker (wanneer residentie zaakvoerder? wanneer woonst concierge?). Gebouw dat heden verdwenen is.
(3) Later meubelzaken Fieremans, Lucas.
(4) In tijdschrift ‘Rausa’, Erfgoed Rausa, 2e jg nr 10, p. 9, wordt gesuggereerd dat het een vertaling is van het toponiem ‘ruisendal, rosendal’ (waaruit Roosdaal)?
(5) In ‘Rausa’ o.c. (noot 4), p. 10.