boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex F > artikel


Fieremans Meubelen
 
In 1923 begon Jozef Fieremans te Pamel op de Kwinkeleer een meubelmakerij-schrijnwerkerij. Zes jaar later verhuisde hij naar de Gasthuisstraat, richtte het bestaande gebouw in als meubelwinkel en bouwde er een schrijnwerkerij aan. (1) Toen Jozef Fieremans in 1945 overleed nam zoon Albert de zaak over. Hij bouwde, na 1952 samen met zijn echtgenote Yvonne Eylenbosch, de 'kleine' meubelwinkel uit tot de ver buiten Roosdaal gekende meubeldriehoek.
Vanaf 1953 werd de verkoop van meubelen prioritair, de meubelmakerij/schrijnwerkerij werd geleidelijk aan opgedoekt. In 1959 werd, verderop aan de Gasthuisstraat (nr 54), een nieuwe toonzaal geopend, 1200 m²
 

foto 1959

groot, die in 1965 werd uitgebreid tot 3000 m² (later verkooppunt Modern genoemd). Ook werden er aan diezelfde Gasthuisstraat (aan de overzijde van de eerste meubelwinkel) magazijnen gebouwd met eveneens 3000 m² oppervlakte.
In 1976 (op 25 september) werd in de vroegere schoenenfabriek aan de Ninoofsesteenweg (nr 110) een tweede showroom geopend (Classics) (en opnieuw 3000 bijkomende m²).
'De losse ruimtes tussen de interieurs maken een rondgang uitzonderlijk aangenaam en gemakkelijk ... de keuze der meubelen is overweldigend.'

 


Albert Fieremans (r) met minister Chabert bij de opening van de tweede showroom.

In 1984 kwam daar in de voormalige dancing Roosdal, ook aan de Ninoofsesteenweg (nr 205), een derde toonzaal bij (opening op 12, 13 mei) (Leder, in 1999 Sofasi genoemd.) De meubeldriehoek was compleet, elk 'punt' gespecialiseerd (2):
 

 

Juridisch was de meubelzaak intussen ook uitgegroeid tot een heuse n.v. 'Fieremans Meubelen', maar in Roosdaal bleef men 'Meubelen Fieremans' zeggen. Het aantal werknemers was gestegen tot 12.
In 1990 werd de toonzaal Classics vergroot en vernieuwd. Acht jaar later werd ze opnieuw verbouwd en omgedoopt tot een 'woonplaneet' (opening 27, 28 maart 1999).
'Hier kan u de romantische gezelligheid van vroeger herbeleven in onze afdeling Classics. Of misschien heeft u meer zin voor de design en jeugdige vernieuwing van Trends en Kids . Voor een exclusief aanbod van lederen salons met professioneel advies kan u terecht in Leder terwijl u bij La Notte leert dat dromen van het ultieme slaapcomfort ook echt kan. Thuiswerken kan samengaan in stijl en harmonie, dat ondervindt u in Office . Tenslotte kan u met kleine of grote dingen uit onze selectie van Home & Decoration uw woning nog wat opfleuren.

 
 
Op de Woonplaneet is het echt gezellig en rustig vertoeven. Terwijl kinderen in de speelhoek ravotten, kan u nog napraten in de Bistro over alle nieuwe ideeën die u heeft opgedaan.'
Om de verkoop te stimuleren werden er superprijskampen (met als hoofdprijs één jaar gratis wonen, of één, drie auto('s), ...) ingericht (o.a. in 1986 met op de 'feestelijke trekking' Jean-Marie Pfaff, Mark Uytterhoeven, Mary Lee, ...), kwam Sinterklaas met een helikopter aangevlogen (vanaf 1978, jaarlijks), gingen er themaverkopen door (b.v. in 1991 de veertiendaagse van het hoofdkussen, in 1992 leder-top-dagen, in
 
 

1994 sensationele salonverkoop, in 1996 de Young-Lovers-beurs) en waren er natuurlijk de solden in januari en juli (b.v. in 1988 knik-prijsperiode genoemd, in 1990 vrolijke eindejaarsprijzen, in juli 1991 vier dolle dagen, in juli 1994 5 spetterende soldenweekends) of bij verbouwingen ('Nu gaat de tent onder de hamer' Last minute-prijzen in 1999).
De klantenbinding werd nog versterkt (maar kwam ook tot uiting) op een vrienden- en klantenbal o.a. in 1982 (met Willy Sommers), of op een feest- en dansavond zoals in 1983 (met Freddy Breck), op een Roosdaal-beach party (met Braziliaans percussie-bandje) in 1999.
Vaak klopten die klanten ook aan voor sponsoring van, voor een geschenk voor hun vereniging of instelling; zo kwam Davidsfonds-Pamel in 1962 meubelen lenen als decor voor hun toneel, kreeg in 1994 een honderdjarige een zetel cadeau. Meer algemeen sponsorde Meubelen Fieremans vele verenigingen en instellingen met publiciteit op hun strooibriefje (b.v. op dat van de Chiro in 1981) of in hun folder.
De sluiting in 1998 van de winkel 'Modern' aan de Gasthuisstraat betekende feitelijk het einde van de meubeldriehoek, zoals het overlijden in 2000 van de stichter Albert Fieremans een voorteken was van wat twee jaar later in de krant stond 'Meubelen Fieremans is net geen halve eeuw oud geworden ...' (3) (4)
Terecht kan gesteld worden dat Meubelen Fieremans niet alleen een verkoper van meubelen was, maar verankerd in Pamel, meer dan eens steun betekende voor het sociaal-cultureel leven in Roosdaal.

-------------------------------------------------------------------------
(1) Naast Léberg bronnen, werd afgebroken.
(2) In 1992 werd ook nog Fieremans Exclusive aan de Assesteenweg in Ternat geopend.
(3) In Het Nieuwsblad van 26/04/2002.
(4) Er zijn heden wel nog twee verkooppunten (nr 110: eerst Woonplaneet, daarna Loft interieur by Lucas; nr 205: Sofa Plus) zelfstandig en afzonderlijk actief.