boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex H > artikel


Huybrechts Jacques Ignace, heer van O.L.V.-Lombeek en Strijtem van 1695 tot 1710
+
broer Henri François, heer van O.L.V.-Lombeek en Strijtem van 1710 tot 1750
Zonen van Sebastiaan Huybrechts en Catharina van Nevele. Na het overlijden in 1695 van hun stiefvader, Jacques (de) Fariaux, erfden zij het kasteel van Strijtem (1). In opvolging werden zij ook heer van O.L.V.-Lombeek en Strijtem. Jacques werd geridderd in 1704, Henri in 1724.

- In 1701 droeg pastoor Gisbert de Spanie de tweede uitgave van het Lombeekse ‘Mirakelboekje’ op aan Jacobus Huybrechts, ‘heere van onse L.V. Lombeeck & c.’.
- Zoals zijn stiefvader trachtte Henri relieken te bemachtigen om er o.a. aan de parochie Strijtem te schenken: in 1715 van de H. Blasius, in 1729 van de H. Barbara. (2)
- Aanvullend bij zijn testament schonk Henri ook gewaden en voorwerpen van zijn private kapel in het kasteel aan kerken en kloosters, o.a. aan de kerk van O.L.V.-Lombeek een kast met het beeld van O.L.-Vrouw van Lombeek, relieken van de H. Hubertus en een zilveren kelk; aan de kerk van Strijtem nieuwe gewaden, kazuifels, … (3)
Ook legateerde hij 300 florijnen voor de aankoop van de preekstoel in de kerk van Strijtem.

Jacques Ignace Huybrechts stierf op 29 maart 1710, Henri François Huybrechts op 2 oktober 1750. (4)
Bij testament schonk Henri het kasteel van Strijtem en de heerlijke rechten over O.L.V.-Lombeek en Strijtem aan zijn nicht Marie Thérèse van Weerde de Nevele. (5)------------------------------------------------------------------------
(1) Hoewel geweten is dat ze meestal in Brussel verbleven.
(2) Bij testament liet Henri ook acht gezongen missen opdragen binn en het octaaf van de H. Blasius en nog eens acht missen binnen het octaaf van de H. Barbara.
(3) Luc Van Liedekerke: ‘Strijtem… nu en altijd’, 1981, 316 p. Aldaar p. 168.
(4) Van elk van beiden hangt er in de kerk van Strijtem een obiit.
(5) Catharina was de zus van Françoise van Nevele, de moeder van Marie Thérèse van Weerde de Nevele.