boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex F > artikel


KAV/Femma Ledeberg
1. Eerst KAV (Kristelijke Arbeiders Vrouwengilde/beweging) genoemd, vanaf 12 mei 2012 Femma.
2.1. In 1961 te Ledeberg opgericht onder impuls van pastoor Van De Gucht, die vond dat zijn zelfstandige Sint-Apolloniaparochie (toen nog in wording) nood had aan, recht had op een actief verenigingsleven.

2.2. De verjaring van die oprichting werd feestelijk gevierd in 1986:
 

Op 21 september 1991 werd 30 jaar KAV, KWB en KBG op Ledeberg, samen gevierd met een dankmis gevolgd door een receptie. Opnieuw vijf jaar later op 13 april 1996 vierde de Ledebergse KAV haar 35-jarig bestaan samen met 75 jaar KAV nationaal (1) in een eucharistieviering en erna met een receptie, een feestmaaltijd en 'aangepaste ontspanning'. Op 24 september 2011 vierden KAV, KWB en OKRA weer samen hun 50ste verjaardag in een misviering en vervolgens op een receptie.
3.1. KAV/Femma Ledeberg heeft zich tot heden (anno 2025) steeds gehouden aan de stelregel dat alleen vrouwen lid konden worden.
In 1993 betaalden de leden jaarlijks 600 fr. lidgeld, in 1996 jaarlijks 700 fr., waarvoor ze toen ook maandelijks het ledenblad Vrouw en Wereld kregen.
 

3.2. Vanaf begin de jaren (19)60 werden de leden uitgenodigd op een koffiefeest in mei/april (met tombola) en in december; in de jaren (19)70 moederfeest en kerstfeest genoemd. Altijd was er wat/uitgebreid te eten, maar werd er ook gezorgd voor animatie en informatie, telkens anders en vaak ook creatief. Zo bv. volksdanste Jong Davidsfonds Roosdaal op het moederfeest van 8 mei 1971. Op het kerstfeest van 21 december 1974 had een spreker het over ‘het wonder van het feestvieren’ en was er ook een kwis. Op 24 april 1976 werd op het moederfeest een diamontage getoond: ‘Werken aan Welzijn in eigen gemeente’.
In 1978 werden de leden welkom geheten op het moederfeest waarop vlaai van Ledeberg en mattentaarten van de Woestijn werden geserveerd (2).
 

Nog vermelden dat er bv. dat jaar op het kerstfeest 85 leden aanwezig waren!
Vanaf de jaren (19)80 werden moederfeest en kerstfeest algemene (leden)vergaderingen genoemd. Wel is het bij twee algemene vergaderingen per (werk)jaar gebleven, geleidelijk aan anders gespreid over het jaar waarbij vooral de maand december werd verlaten als vergadermaand. Bij wijze van voorbeeld volgen hier een aantal samenkomsten:
Algemene vergadering op 20 december 1980 met als thema ‘Ik leef … maar niet alleen’. Na een inleiding werd het thema zoveel mogelijk in de hele avond verwerkt: een groep vrouwen zorgde voor de versiering; anderen voor de zelfgebakken cake; jonge vrouwen namen de ontspanning voor hun rekening; de praktische school stelde de uitgewerkte modellen ten toon; … Op 3 april 1981 werd er samengekomen om te bezinnen ‘In de palm van Gods hand’ en te genieten van een modeshow van de kleding genaaid tijdens de naailessen. Op 2 mei 1982 werden de leden uitgenodigd onder het motto 'Laat je niet leven, doe het zelf.'
Algemene vergadering op 23 december 1983:
 

De algemene vergadering van 5 mei 1984 had als thema: ‘Solidair zijn met mensen van de derde wereld’ uitgewerkt in een diareeks. Daarna trad de Chileense zanggroep ‘Los tres Hermanos' op, was er 'gezond eten dat ook lekker kan zijn' en sloot een groep turnsters de avond af met volksdans. Ook op het kerstfeest van 22 december 1984 was solidariteit het thema.
Algemene vergadering op 13 december 1986:
 

Op 28 mei 1988 werden de leden verwelkomd op een daverende cabaretavond gespeeld, gezongen door kernleden. Tussendoor was er nog wat tijd voor een hapje, een tas koffie en een babbeltje.
Algemene vergadering op 22 oktober 1988:
 

'Milieuvriendelijk huishouden' was het thema van de algemene vergadering van 29 april 1989.
Algemene vergadering op 4 november 1989:
 

Meestal werd er vergaderd op een zaterdag om 20 u, zoals op 28 april 1990. Maar op 11 november 1990 ging de algemene vergadering door op een zondagnamiddag:

 

In de algemene vergadering van 4 mei 1991 werd een grote talentenbeurs verwerkt met eigen werk van 40 leden.
Algemene vergadering van 30 november 1991:
 

Algemene vergadering op 25 april 1992 met als thema ‘Ons cultureel erfgoed’ en kwis erover.
Algemene vergadering op 24 april 1993:
 

Tijdens de algmene vergadering van 9 april 1994 werd kritisch gekeken naar de 'Vlaamse' vuilniszak en gezocht hoe de inhoud kon verminderd worden.
Algemene vergadering op 8 april 1995:
 

Op de algemene vergadering van 10 oktober 1998 was ‘Geluk en geld ... wat telt?’ het thema.
Algemene vergadering op 10 april 1999:
 

Na 2000 werd de algemene vergadering ook ‘ontmoetingsfeest’ genoemd, soms gewoon ‘ledenfeest’.
Zo was er in het kader van het jaarthema ‘KAV wereld(t)’ op 7 oktober 2007 een ontmoetingsfeest waarop o.a. een woordkunstenares op een ludieke wijze vertelde over de situatie van de vrouw in Burkina Faso.
Op 31 januari 2020 waren 40 leden aanwezig op hun ledenfeest. Zij kregen soep, parelhoen met groenten en gratin dauphinois, en ook taart voorgeschoteld. Tussendoor speelden zij verschillende volksspelen. Ook op 18 maart 2022 was er (al om 17.30 u!) een ledenfeest met gezellig etentje en theatervoorstelling met Leen Persijn.
.
4.1. Eerst wijkmeesteressen genoemd, vanaf 1972 kernleden (die samen de 'kern' vormden); jarenlang hielden zij het contact met hun leden levendig.
Samenstelling van de kern in 1974:
Augusta Aerts, Marie Bosschaert, Christiane De Bast, Livina De Dapper, Greta De Moortel, Greta Devel, Georgette De Winne, Jeanne Elpers, Godelieve Ermens, Martha Eylenbosch, Trinette Leemans, Gaby Meert, Simonne Ots, Marie Segers, Sylvie Stockmans, Emma Straetmans, Jeanne Straetmans, Clemence Van Bellingen, Francine Vanderveken, Christiane Van Isterdael, Jeanne Van Laer, Celesta Van Saen, Maria Van Saen, Marie-Jeanne Van Schandevyl, Francine Verpaelst, Maria Wauters.
Samenstelling van de kern in februari 1991:
Marie-Jeanne Duyshaver, Christiane De Bast, Bea De Braekeleer, Livina De Dapper, Marie-José De Peyper, Marie-Louise De Reuse, Gisèle De Ron, Jeanne Elpers, Godelieve Ermens, Martha Eylenbosch, Lucienne Geeroms, Annie Praet, Jeanne Timmermans, Cécile Van Den Bossche, Francine Vanderveken (Hoogstraat), Francine Vanderveken (Kaaitvaartstraat), Rita Van Isveldt, Greta Van Laer, Danie Van Loo, Bea Van Nuffel, Annie Van Saen, Maria Van Saen, Marie-Jeanne Van Schandevyl, Rosa Vierendeels, Marie-Jeanne Wauters.
Samenstelling van de kern in februari 2004:
Christiane De Bast, Bea De Braekeleer, Ria De Prez, Marie-Jeanne Duyshaver, Annie Praet, Christiane Stockmans, Jeanne Timmermans, Danie Van Loo, Bea Van Nuffel, Annie Van Saen, Francine Vanderveken, Denise Verhumst, Marie-Jeanne Wauters.
Elke maand (de zomervakantie meestal uitgezonderd) bezochten zij hun leden, gaven hen het ledenblad ‘Vrouw en Wereld’, lichtten hen in over de geplande activiteiten, schreven hen in. Even regelmatig kwamen die kernleden samen om het ledenblad op te halen, om zich te bezinnen, om de komende activiteiten te bespreken, mee voor te bereiden, om wat voorbij was te evalueren, om gezellig samen te zijn.
Vele jaren werden de kernleden op de kern uitgenodigd met een voorgedrukte invulkaart, zoals in juni 1987:
 

Meestal werd er van de kernvergadering een verslag opgesteld, zo ook op 3 maart 1994:
 

Soms kwamen de kernleden ook buiten De Kluis samen. Zo gingen zij in oktober 1982 een dag op bezinning in Affligem en brachten zij in december 1991 een bezoek aan de openbare bibliotheek. Ook werd de kern minstens jaarlijks uitgenodigd door het regionaal verbond in de Poststraat te Brussel voor informatie, een optreden of een spreker. Daar werd in de kernvergadering van 7 september 1983 o.a. naar verwezen:
 

4.2. De kern was in feite het algemeen bestuur van de vereniging waaruit de voorzitster, het dagelijks bestuur werden gekozen.
In 1961 werd Julienne De Samblanckx de eerste voorzitster.  Zij werd in 1962 (?) opgevolgd door Emma Straetmans die voorzitster bleef tot in 1966 (?). Toen volgde Godelieve Ermens haar op, die in 1970 opnieuw voor vier jaar herkozen werd. Ook werd in oktober 1970 een nieuw dagelijks bestuur samengesteld:
Voorzitster: Godelieve Ermens; ondervoorzitster: Josephine Nieuwborgh; diensthoofd praktische school: Simonne Ots; tweede diensthoofd praktische school: Maria Wauters; verantwoordelijke jonge vrouwenwerking (3): Alice Appelmans; hulpverantwoordelijke jonge vrouwenwerking: Jeanne Timmermans; schatbewaarster: Francine Vanderveken; verantwoordelijke voor de ontspanning: Livina De Dapper; verantwoordelijke voor het ledenblad: Francine Vanderveken.
In oktober 1974 werd Christiane Van Isterdael tot voorzitster verkozen en werd het dagelijks bestuur als volgt samengesteld:
Voorzitster: Christiane Van Isterdael; ondervoorzitster: Christiane De Bast; diensthoofd praktische school: Livina De Dapper; schatbewaarster: Francine Vanderveken; afgevaardigden voor de zaal: Marie Segers en Gaby Meert; verantwoordelijke sport: Godelieve Ermens.
In oktober 1978 werden de kernleden samengeroepen voor de verkiezing van een nieuw dagelijks bestuur:
 

Christiane Van Isterdael werd herkozen als voorzitster en bleef het tot in 1982. Toen werd zij opgevolgd door Christiane De Bast die voorzitster bleef tot in oktober 1986. Dan was het Rosa Vierendeels die voorzitster werd en herkozen werd in oktober 1990. Na haar is ook Annie Praet verschillende jaren voorzitster geweest. (Was het zeker in 2007.)
Dat dagelijks bestuur vergaderde bijna maandelijks, vooral om de kernvergadering en/of de ledenvergadering voor te bereiden. Jaarlijks twee-, driemaal werd het dagelijks bestuur ook uitgenodigd door het regionaal Verbond in de Poststraat te Brussel, voor informatie, een optreden, een spreker, …

In 2012 kreeg de vereniging met Femma een nieuwe naam en werd ook het ledenblad alzo genoemd. Maar ondertussen werd het ledenblad al met de post bezorgd en werden de huisbezoeken aan de leden sporadischer. Bovendien bleef het na 2012 niet alleen bij een naamwijziging maar ook structureel en inhoudelijk veranderde er heel wat.
5.1. Al in de beginjaren werd om inkomsten te genereren in januari pensenkermis gehouden en in september/oktober mosselkermis. Zo was er zeker al in 1964 een pensenkermis, ook in 1965 en in 1966, samen met KWB en KBG (gepensioneerden):
 

(4)

Zeker in 1966 werd er ook al een mosselkermis georganiseerd.
Nadien jaarlijks o.a. op 22, 23 oktober 1977:
 

Pas vanaf 1978 werd er opgediend in de nieuwe zaal De Kluis.
Ook op de pensenkermis van 27, 28 januari 1979 was het raden naar het gewicht van twee hespen, één op zaterdag en één op zondag:
‘De 2 naar hun gewicht te schatten hespen wogen respectievelijk 4,085 kg en 3,995 kg. Smakelijk voor de winnaars en tot een volgende maal.’ (5)
De pensenkermis werd vanaf 1981 eetfestijn genoemd.
Met uitzondering van pensen/mosselen waren de beide menus in 1982 identiek:
Eetfestijn op 23, 24 januari 1982:
 

Mosselkermis op 16, 17 oktober 1982:
 

In 1983 verdween de kip uit de twee menu's en in 1991 werd de mosselkermis als een 'Mossel- & Biefstukfrietkermis' aangekondigd.
Niet verwonderlijk dat uiteindelijk in 1994 werd afgestapt van het ritme van jaarlijks twee smulpartijen met bijna identieke menu's, waarbij alleen de mosselkermis bleef bestaan, soms ook mosselfeest, mosselfestijn genoemd.
Wel organiseerde de KAV de jaren nadien in januari, februari nog een wafels- en pannenkoekenfestijn (zoals in 1999) of een pannenkoeken- en croquefestijn (zoals in 2004):
 

Terwijl de mosselkermis bleef doorgaan in de maand oktober, zoals in 2004:
 

In 2007 werden er geen mosselen meer geserveerd, wel 'biefstuk, zalm en vol-au-vent', en de smulpartij werd 'eetfestijn' genoemd.
Vanaf 2017 werd het eetfestijn alleen nog door Femma en KWB georganiseerd:
 

Tijdens de coronapandemie werd ter vervanging van het eetfestijn in 2021 en in 2022 een ontbijtactie ingericht. Vanaf 2023 ging er opnieuw een eetfestijn door.
5.2.* Deze smulpartijen zorgden telkenjare voor noodzakelijke inkomens:
- pensenkermis: 4084 fr. in 1965; 7327 fr. in 1969; 10825 fr. in 1976 (toen 1/4 van de totale opbrengst, want naast KAV, KWB en KBG kreeg ook de zaal De Kluis 1/4) (6).
- mosselkermis: 5357 fr. in 1967; 9646 fr. in 1969; 18500 fr. in 1976.
* Beduidend waren ook de toelagen van de:
- provincie: 2700 fr. in 1966; 8000 fr. in 1969; 4400 fr. in 1976.
- gemeente: voor het eerst 5000 fr. in 1976.
* Sporadisch waren er giften:
- opvallend twee jaar na mekaar: 2500 fr. in 1968; 2525 fr. in 1969.
* Kleinere maar ook grotere inkomsten vloeiden voort uit overschotten op:
- de abonnementen van Vrouw en Wereld: 80 fr. in januari 1965; 291 fr. in januari 1970; 328 fr. in januari 1975.
- activiteiten: zwemlessen: 3300 fr. in 1973; les Gastvrij ontvangen: 180 fr. in 1975; kookles 100 fr. en naailessen: 600 fr. in 1976.

Deze inkomsten kwamen uiteraard de werking ten goede.
* Betalen van uitgaven:
- mis voor overleden leden: 200 fr. in 1966; 100 fr. in 1969; 400 fr. in 1975.
- geschenk bij jubileums van leden: 340 fr. in 1967; 3284 fr. in 1970; 861 fr. in 1972.
- spaarboekje BAC op naam van elke nieuwgeborene van de leden: 100 fr. in 1967; 700 fr. in 1970; 400 fr. in 1976.
- steun aan kind in India: 650 fr. in 1974; 2600 fr. in 1976.
- steun familie bij brand gezinswoning: 10000 fr. in 1976.
- vergaderingen wijkmeesteressen/kernleden (koffie, frisdrank, koeken, met nieuwjaar verrassing): 1675 fr. in 1970; 1564 fr. in 1974; 1298 fr. in 1976.
- vergaderingen dagelijks bestuur, wijkmeesteressen/kernleden in Brussel: 857 fr. in 1969; 455 fr. in 1971; 755 fr. in 1975.
- in Brussel feestviering: 500 fr. in 1968; ledenfeest: 1200 fr. in 1972.
- postzegels: 180 fr. in 1965; postzegels, telefoons, stencils, classeurs: 1275 fr. in 1973; postzegels, telefoons, attaches, papier, stencils: 1696 fr. in 1976.
- gebroken tas: 43 fr. in 1973; gebroken bord en tas: 86 fr. in 1975; gebroken schotels: 360 fr. in 1976.
- aankoop tafelkleden: 3670 fr. en bandopnemer: 7200 fr. in 1974.
- huur lokalen IMI: 1000 fr. in 1966; 1000 fr. in 1968.
- steun bouw De Kluis: 10000 fr. in 1972.
- rondgang van Sinterklaas bij de leden van KAV en KWB: 5558 fr. in 1967; 7415 fr. in 1969; 8821 fr. in 1976 (gefinancierd door de mosselkermis).
* Bijleggen bij:
- koffiefeesten, moederfeesten: 3390 fr. in 1969; 4645 fr. in 1972; 3972 fr. in 1976; kerstfeesten: 872 fr. in 1970; 3231 fr. in 1973; 1287 fr. in 1976.
- naailessen: 220 fr. in 1967; 395 fr. in 1972; 100 fr. in 1975; turnlessen 400 fr. in 1970; bezoek Meibeurs in Dilbeek: 1202 fr. in 1975.
- de organisatie van de Lourdesbedevaart: 662 fr. in 1970; 1490 fr. in 1972, 725 fr. in 1976.

* Nu en dan werd er een bedrag gestort op de spaarrekening bij de BAC: 9000 fr. in 1965; 4000 fr. in 1970; 5300 fr. in 1975. Soms werd er ook afgehaald: 5000 fr. in 1967; 15000 fr. in 1974 (voor o.a. betaling van tafelkleden en bandopnemer).
Zo was er eind 1968: in kas 3698 fr., op het spaarboekje 16839 fr.; eind 1973: in kas 1610 fr., op het spaarboekje 36412 fr.; eind 1976: in kas 5685 fr., op het  spaarboekje 29546 fr. (7)
6. Indrukwekkend waren de initiatieven, de activiteiten, gespreid over nu toch al meer dan zestig jaar, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Voortdurende vorming met meestal gemotiveerde deelnemers en ontspanning die vriendschapsbanden smeedde.(8)
* Van bij het begin en tot in de jaren (19)90 liet het bestuur een mis opdragen voor een overleden lid. Ook verzorgde de KAV soms de mis, o.a. bij het 25, 30, 35, 50-jarig bestaan van KAV Ledeberg.
Al van in de jaren (19)60 en tot in de jaren (19)80 werd samen met de KWB gespaard om dan twee jaar later op Lourdesbedevaart te kunnen gaan. In 1982 betaalden de leden voor de treinreis 8640 fr. (niet-leden 8990 fr.), voor de vliegtuigreis 12475 fr. (12825 fr.) Soms was er wel discussie omdat volgens KAV de KWB te eenzijdig besliste, o.a. over wie (geheel of gedeeltelijk) gratis mee mocht.
Van in de jaren (19)70 en tot in de jaren (19)90 werd er bijna jaarlijks (9) een bezinningsnamiddag ingericht met als thema o.a.: ‘Sober vér van somber' in het Sint-Franciscus-Instituut (1978); ‘Een gelovig gezin’ in De Kluis (1979); ‘Kleine mensen maakt Hij groot’ in Kruikenburg Ternat (1980); ‘Een thuis om van te houden’ in abdij Affligem (1982); ‘Het Onze Vader’ in Zonnestraal Lennik (1985); ‘Het nieuwe geloofsboek’ in De Kluis (1987); ‘Geloofsopvoeding’ in De Kluis (1989); 'Vrouwen in de Bijbel' in De Kluis' (1992); 'Sacramenten' in De Kluis (1994); ‘Het gezin’ in De Kluis (1995).
 

* Over gesprekken, relaties binnen het gezin werd al in 1967 gesproken, maar ook nadien o.a. ‘Kleine en grote zorgen bij kinderen’ (1987); ‘Vrouwen en geweld’ (4 gespreksavonden in 1990); ‘Taakverdeling in het gezin’ (1992); ‘Praten met tieners’ (1992); ‘Hoe help ik mijn kind met huiswerk en studeren?’ (1993); ‘Seksuele voorlichting voor kinderen’ (1995); ‘Seksualiteit na je vijftigste (1995); ‘Feestvieren met kinderen’ (1996); ‘Als ouders je nodig hebben’ (1996); ‘Mijn partner gaat met pensioen. Wat nu?’ (1997); ‘Hoe praten met kinderen over ontvoering en seksueel misbruik?’ (1997); 'Zuinig en sober leven' (1998); 'Vriendjes maken' (1999); ‘Mantelzorg, als je thuis een naaste verzorgt’ (2002); 'Lessen relatietraining' (2004); 'Hoe grimeer ik mijn (klein)kinderen' (2005); ‘Oei, ik groei’ (2011).
Soms werden ook de kinderen uitgenodigd op activiteiten, zoals in 1979:
 

Later dat jaar konden ze ook komen luisteren naar Amaryllis, de sprookjesvertelster. In 2009 was er op maat van lagere schoolkinderen een kinderatelier ‘creatief met vilt’. In 2013 werd samen met kinderen gekookt. Ook werd er geknutseld, ‘Engeltjes’ in 2013 en ‘Gelukpopjes’ in 2014.
En uiteraard waren de kinderen er in 2015 bij, op de ‘Tweedehandsbeurs kinderkledij’ en op de ‘Tweedehandsbeurs speelgoed’.
* Zeker al in 1966 en zeker tot in 2007 ging Sinterklaas begin december rond bij de kinderen van de leden van KAV en KWB: KAV zorgde voor de pakjes, gefinancierd dankzij de mosselkermis, KWB deed de rondgang. Hoe Sinterklaas in 1976 het probleem heeft opgelost waarbij KAV meer voorstander was van boeken als geschenk en KWB meer opteerde voor speelgoed is nog altijd niet geweten. Dat jaar ging Sinterklaas thuis bij 104 meisjes en 91 jongens.
* Al in 1967 was er een ‘dokterspraatje’. Gezondheid, mogelijke zorg,  natuurlijke/medische hulpmiddelen ertoe kwamen daarna regelmatig ter sprake, o.a.: in 1977 toen dr. Proesmans kwam spreken over ‘Overspannen … of gewoon gespannen?’ en er ook informatieavonden waren over ‘De samenstelling van de huisapotheek’ en over ‘De grote witte wereld van het ziekenhuis’. In 1978 sprak dr. Couvent over ‘Vaccinatie’ en in 1979 over ‘Besmettelijke ziekten en andere huidbesmettingen’. Ook in 1979 had dr. Rommelaert het over ‘Specifieke gezondheidsproblemen van de vrouw tijdens de overgangsjaren’. In 1982 ging er een cursus door van 5 lessen ‘Gezondheid voor iedereen’ en in 1983 kwam dr. Couvent spreken over ‘Allergieën’. In 1984 werd informatie gegeven over ‘EHBO’ en in 1985 was er een demonstratie van ‘Hand- en voetverzorging’. In 1989 was er een gespreksavond samen met KWB ‘Om en rond depressie’. Ook kwam dat jaar ‘Haarverzorging’ ter sprake en in 1990 ‘Hand- en voetverzorging’ en ‘Schoonheidsverzorging’. In 1991 sprak dr. De Pever over ‘Preventie en behandeling van brandwonden’. Ook was er een reeks van 5 lessen over ‘Gezond vermageren’. In 1992 had dr. De Pever het over ‘Reanimatie’:
 

In 1993 sprak dr. De Pever over ‘Spataders’ en ging er ook een gespreksavond door over ‘Begin jij ook te vergeten?’. In 1994 sprak dr. De Pever over de ‘Schildklier’. Ook waren er dat jaar avonden met als thema ‘Massage en relaxatietechnieken’ en 'Schuldgevoelens opzij'. In 1995 sprak dr. De Pever over de ‘Menopauze’ en ook over ‘Seksualiteit na je vijftigste’. In 1996 werd gesproken over ‘Allergie’ en over ‘Zalig slapen’. In 1997 ging er een verwenavond door ‘Met al je zinnen’, werden de ‘Voeten in het voetlicht’ geplaatst, was er een dokterspraatje over ‘Rugklachten’ en was er ook een demonstratieles over ‘Gelaatsverzorging met lichte maquillage’. In 1998 was men in een gespreksavond ‘Op zoek naar energie’. In 1999 kwam ‘Hoofdpijn en migraine’ ter sprake en waren er ook twee verwenavonden ‘Van kop tot teen’. De ‘Bekkenbodemspieren’ waren tweemaal onderwerp van gesprek in 2000. In 2005 ging men in Liedekerke naar een voordracht over ‘Borstkanker’. ‘Geheugentraining’ was er in 2008. In 2011 waren ‘Voeten onze zorg’. In 2012 was er een cursus van 5 lessen, ‘BBB, (borsten, buik, billen)’. In 2013 was er een ‘Do-in relaxatie’ en werden er ook 5 lessen ‘Active fitmix’ gegeven (ook in 2014, 2015, 2016, 2017):
 

(10)

In 2014 ging er ook een infoavond door over ‘Voedselallergieën en intoleranties’ en ook een workshop ‘Red je rug’ met spierversterkende oefeningen. In 2015 waren er de gespreksavonden ‘Stralend door de menopauze’ en ‘Gezond de winter door’, in 2016 ‘Stress de baas’, in 2017 ‘Niet perfect is OK’, in 2018 ‘Afkicken van suiker’, ‘Wat doet licht met ons lichaam’ en ‘Gezonde darmen’, in 2019 'Beweegatelier' (2 lessen) en ‘EHBO’, in 2022 ‘Diabetes’, in 2024 ‘Welzijn met kruiden’. Dit laatste jaar waren er ook 5 lessen ‘Yoga’.
* Nu al zestig jaar werd er in de KAV/Femma gekookt, eerst in het IMI en vanaf ca. 1976 in De Kluis, een gerecht, een uitgebreid menu en alles wat er bij komt kijken (11): o.a. ‘Kruiden’ (1976); ‘Het bereiden van biologisch geteelde groenten’ (1978); 5 kooklessen voor jongere vrouwen en grotere dochters ‘die graag eenvoudige gerechten willen leren klaarmaken’ (1979); ‘Vis op de dis’ (1982); 'Gerechten van bij ons' (1982); ‘Om en rond diepvries’ (1982); ‘Gezonde voeding’ (lessenreeks 1983); '4-seizoenen menu’ (1985); 'Lasagne en pizza' (1985); ‘Gerechten met minder gekende groenten’ (1988); ‘Feestmenu’ (1988):
 


Ook de jaren voordien en nadien werden er vooral met Kerstmis feestmenu’s gepresenteerd. In 1990 werd aangekondigd dat ‘wegens het grote succes vorig jaar de les tweemaal werd gegeven, om 13 u en om 19.30 u.’

Verder: ‘Desserten’(1989, 2008); ‘Gerechten met bier’ (1992); ‘Exotisch fruit in/bij gerechten’ (1993); ‘Koken in de microgolfoven’ (1993, 2x2 lessen in 1995 en in 1996); ‘Koken, op z’n Nigeriaans’ (1995); ‘Spaghetti & andere pasta’s’ (1995); ‘Vis, lekker en gezond (1996); ‘Snel en lekker (1997); ‘Eet vezelrijk’ (1997); ‘koken' (5 lessen in 1997); ‘Koken in de wok’ (1998, 2005); ‘Sauzen’ (1998); 'Aardappelen net even anders’ (1999); ‘Verrassend lekker met inlands fruit en noten’ (2001); ‘Vegetarisch  koken’ (5 lessen in 2003), ‘Feestgerechten voor elk seizoen’ (5 lessen in 2004); ‘Tapas’ (2005); ‘Koken met wintergroenten’ (2007); ‘Koken in 30 minuten’ (2009); ‘Pittige sauzen’ (2009); ‘Donderdag Veggiedag’ (2011); ‘Van Amaretto tot Zabaglione’ (2011); ‘Zomerse gerechten’ (2011, 2012); ‘Eenvoudig feestmenu voor de paasdagen’ (2013); ‘Marokkaans koken’ (2014); ‘Desserten in 30 minuten’ (2014); ‘Ideeën voor een lentebrunch’ (2015); ‘Bijgerechten voor de BQ’ (2015); ‘Hartige snacks’ (2016); ‘Koken uit de moestuin: schotels, quiches, pasta’s’ (2016); ‘Koken uit de voorraadkast en diepvriezer’ (2016); ‘Fusion in koken voor elke dag’ (2017); ‘Kruiden van overal’ (2017, 2020); ‘Koken op drukke werkdagen’ (2018); ‘Supergranen’ (2019); ‘Koken met producten van Oxfam wereldwinkel’ (2024).
En er werd uiteraard ook gebakken o.a.: ‘Taarten bakken’ (1976); ‘Brood bakken en het bereiden van fruitwafels’ (1977); ‘Mattentaarten, vla en confituur’ (1978); ‘Sandwiches, pistolets of tarwebroodjes en ook smoutebollen’ (1984); ‘Bakken voor zoetebekjes’ (2013); ‘Dessertkoekjes’ (2020). Ook werden de bewaartechnieken ‘Confituren en steriliseren’ (1988) en de recepten van ‘Confituur en chutney’ (2014) verduidelijkt, zelfs het samenstellen van 'Cocktails’ (2016) en van ‘Apero’s' (2019) ontbrak niet.
Al op 14 oktober 1976, en waarschijnlijk al vroeger,  bezochten de leden het voedingssalon en dat herhaalde zich nog vele jaren.
* Zestig jaar al werd er bij KAV/Femma genaaid waarbij verschillende technieken werden aangeleerd, soms in één les, maar vaak ook in een ganse reeks lessen, zeker al in 1967 en nadien: o.a. ‘Dameskleding’ (lessenreeks in 1976, 1977); ‘Handwerk’ (3 lessen in 1976); ‘Naaien’ (10 lessen in 1987):
 

Daarna o.a.: Portugese rok’ (1991); ‘Lingerie’ (6 lessen in 1991, 16 deelnemers); ‘Patronen uit een modeblad’ (1993); ‘Wikkelbloes’ (2 lessen in 1993); ‘Handwerk: Perzisch Ajour’ (5 lessen in 1994); ‘Patchwork’ (6 lessen in 1994, 300 fr. voor leden, 600 fr. voor niet-leden); ‘Mouwloos vestje’ (1995); ‘Gekleed in 1000 minuten’ (3 lessen in 1995 en in 1996); 'Shirt’ (1998); ‘Naaien’ (lessenreeks in 1998, 3600 fr. voor leden, 4300 fr. voor niet-leden); ‘Machinaal patchwork’ (demonstratie les + 6 lessen in 1998); ‘Marker merklap borduren’ (4 lessen in 2001); ‘Modieuze sjaal met wateroplosbaar vlies op één avond’ (2008); ‘Naaien’ (5 + 5 lessen voor gevorderden, 5 lessen voor beginners in 2012). Ook de volgende jaren (2013-begin 2020) maakte men vaak het onderscheid tussen beginners en gevorderden, meermaals nog opgedeeld, soms tot 4 groepen die somwijlen tot 10 lessen volgden, meestal gegeven zowel in de eerste als in de tweede jaarhelft. (12) Daarnaast in die periode ook: ‘Zomerrokjes voor kinderen of volwassenen’ (3 lessen in 2013); ‘Punch needle’ (2020). In 2022 waren er  weer volop naailessen en ook in 2023 en 2024, elke (2e en 4e) dinsdag (maar niet onder de schoolvakanties).
Ook werd er gehaakt en gebreid: haken o.a. ‘met moderne materialen’ (5 lessen in 2007):
 

(13)

Later ook: ‘Mochila-tas in tapestry’ (4 lessen in 2016); ‘Weefhaken’ (3 lessen in 2019); ‘Tunish haken’ (3 lessen in 2019); breien o.a. ‘Sjaal in ajour’ (3 lessen in 2013); ‘Pull op maat’ (5 lessen in 2014); ‘Poppen, Zwarte Piet’ (2 lessen in 2014); ‘Cocoon-jas’ (3 lessen in 2015); '(o.a. continentaal) breien' (6 lessen in 2016); In 2017 werd er gespreid over het jaar een zevental keren gebreid, gehaakt. Verder o.a. ook: ‘Pull, bloesje of topje’ (10 lessen in 2018). Na corona werd er in 2023 en ook in 2024 gebreid aan een damescardigan.
En … in 2023 stond ook macramé op het programma!
 






------------------------------------------------------------------------------------------
(1)
(2) Recepten van Godelieve Ermens, die ook voor KAV-Ledeberg tientallen kooklessen heeft gegeven.
(3) Er was toen een specifieke werking voor de jonge leden, die bij wijlen ook apart vergaderden.
(4) In 'Kerk en Leven', Parochieblad van januari 1966.
(5) In 'Kerk en Leven', Parochieblad van 8 februari 1979.
(6) Van 1976 tot in 1979.
(7) Dit zijn uittreksels uit de financiële gegevens die maar beschikbaar waren tot eind 1976, evenwel geven ze toch een beeld van de geldstromen, ook in de volgende jaren.
Ook het driekoningen zingen van KAV en KWB zorgde later voor een bijkomend inkomen.
(8) Van maart 2020 tot maart 2022 grotendeels onderbroken door de coronapandemie.
(9) Soms vervangen door de deelname aan een bezinnende activiteit in de dekenij of ingericht door een andere vereniging.
(10) In 'Kerk en Leven', Parochieblad van 23 september 2015.
(11) Eerst vaak les, demonstratieles genoemd, de laatste jaren kookworkshop.
(12) Toen naaiprojecten genoemd.
(13) In ‘Kerk en Leven’, Parochieblad van 26 september 2007.






Aangevuld in maart 2025.