boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex B > artikelBij den Bruinen/later UNIC, GB market, Carrefour market

Herberg, winkel
, zaal/later superette
* Bij den Bruinen

- Benedictus Van Tricht-Felicia/Lucia Van Saen
Benedictus en Felicia houwden in 1871-1872 hun woonhuis met herberg en winkel (nu Brusselstraat 11-13), vlak naast het gemeentehuis van Pamel dat van 1870 dateerde.
Op oude prentkaarten is de oorspronkelijke afstamming nog te zien met de vijf arduinen trappen (1), de ijzeren leuning en de ringen in de voorgevel om paarden vast te binden.
Het werd het bekendste café van het dorpscentrum en een goed beklante winkel, waar voedingswaren maar ook ... ijzerwaren werden verkocht.

- Jozef Van Vreckem-Eulodie Van Tricht
Dochter Eulodie erfde in 1896 (2) de herberg, de winkel, het woonhuis en een bouwplek ernaast. Jozef trouwde in. Hij was van Bruines (3), vandaar: ‘ Bij den Bruinen’.
Herberg en winkel floreerden, het woonhuis werd opgetrokken.

 

Jarenlang vergaderde ‘Bij den Bruinen’ de Doemperspartij. Bovendien werd in 1926-1927 achteraan de muziek- en toneelzaal van ‘De Ware Vrienden’ gebouwd, de ruimste van de gemeente.

- Jozef Uyttenhove-Joanna Maria/Jeanne Van Vreckem
In 1934 trouwde Jozef ‘Bij den Bruinen’ in. Geleidelijk aan namen Jozef en Jeanne de uitbating van herberg, winkel en zaal over. In 1946 erfde dochter Jeanne de gehele bedoening. Na het overlijden van haar man in 1956 zette Jeanne de zaak verder, geholpen door haar kinderen. In 1960 werd de herberg gesloten.

- Willy Uyttenhove (°11/2/1937)-Magda Van Den Haezevelde (°17/7/1943)
In 1965 werd de winkel merkelijk vergroot (4), omgevormd tot een zelfbedieningszaak, geleid door zoon Willy, nog altijd onder de naam ‘Bij den Bruinen’, maar toch ook MIPRI genoemd.
 

(5)

* UNIC
Toen in 1985 de UNIC-keten de zelfbedieningszaak overnam verdween ‘Bij den Bruinen’ van de gevel, maar bleef toch nog een aantal jaren levendig bij de Pamelaars.
Na aanpassingswerken kon de UNIC in 1986 opstarten:
 

Er werden levensmiddelen, huishoudartikelen ... en nog meer verkocht onder slogans als: ‘niet ver niet duur’, ‘uw warenhuis van elke dag’, ‘uw specialist in vers’, ‘slim kopen nu naar UNIC lopen’, ‘in het hart van mijn buurt’. (6) (7) Ook had UNIC een eigen traiteurdienst.
 

(8)

‘Koepons’ knippen was een ‘must’!
 

(9)

Regelmatig waren er acties zoals: UNIC-verjaardagsfeest, bierfestival, de Sint komt op bezoek, terug naar school, Artis-Historia festival, kleurwedstrijd, barbecuefestival, wijnspaaractie, handdoekenspaaractie. (10)
 

(11)

Uiteraard werden in advertenties nu en dan personeelsleden gevraagd, weleens een ‘uitdeler van folders'!
 

(12)

Maar opmerkelijk, minstens een tweetal keren werd ook een nieuwe gerant gezocht.
 

(13)

In 2002 werd de zelfbedieningszaak overgelaten aan de GB-keten.

* GB contact/GB market/Carrefour market
Na de superette te hebben uitgebreid en gemoderniseerd startte GB contact in 2002 met de verkoop. Uiteraard werden er sindsdien vooral levensmiddelen en huishoudartikelen verkocht. Daarbij aanbiedingen als 1 + 1 gratis, kortingen op ‘kies en mix’ (gelijkaardige) producten, bijkomende zegels om op de spaarkaart te plakken ... Ook zijn er bloemen, vuilniszakken van de gemeente, kranten en dagbladen, herlaadkaarten, ... te koop.

De ‘papieren’ reclame is intussen fel verminderd. Wel valt er elke week een gezamenlijke folder van de GB markets in de bus, samen met vele andere folders (bij hen die nog reclamedrukwerk dulden).
 

Maar heden (2017) is die folder ook op internet te lezen, naast informatie over de openingsuren, de services (o.a. een traiteurdienst), de promoties, ... zelfs receptideeën.

Al die reclame is vandaag (2017) niet meer expliciet voor de Roosdaalse GB market. Wel specifiek is het al jaren zelfde embleem dat wordt afgedrukt o.a. in de folder waarmee de sneukeltocht wordt gesponsord,
 

Intussen Carrefour market genoemd werd deze tussen 15 januari en 29 februari 2024 grondig gerenoveerd, waarbij de winkelruimte ook zeventig tot tachtig vierkante meter groter werd.

Tenslotte, maar niet onbelangrijk, was en is GB market/Carrefour market voor menig Pamelaar ook de plaats om een babbeltje te slaan!


--------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Vandaar dat de woning, zeker in de beginperiode, ook ‘hooghuis’ werd genoemd. Getuigde van een zekere welstand.
(2) Volgens een andere bron 1898.
(3) De grootmoeder van Jozef was Theresia De Bruyn, haar nakomelingen ‘van Bruines’.
(4) Werd bij deze en latere uitbreiding de vroegere zaal meer en meer geïntegreerd?
(5) In publiciteitsfolder van 'Missiewerken Ledeberg' (29/5/1983).
(6) De reclame was overvloedig. De laatste jaren voerden UNIC-Roosdaal en UNIC-Denderleeuw die reclame gezamenlijk.
(7) In november 1993 werd er ingebroken: de dieven verdwenen met drank en sigaretten.
(8) In publiciteitsfolder van 'Denderzonen Pamel' (14/9/1988)
(9) In publiciteitsfolder van 'RAP' (27/8/1988)
(10) In 1988 medewerking aan een inzamelactie ten voordele van twee Poolse broers.
(11) In 'Weekblad AZ' (29/10/1987)
(12) In 'Weekblad AZ' (2/4/1992)
(13) In 'Weekblad AZ' (29/12/1993)Aangevuld in februari 2024.