boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex D > artikel


(in) De Kroon

Vroeger 'dranhuis' op de hoek van de Ninoofsesteenweg en de Poelkbeekstraat

 


Het jongetje in het wit is Robert Vanderschueren.
Foto van Victor Evenepoel

Gebouwd te Pamel aan de Ninoofsesteenweg in de jaren 1935-1936 door Alfons Vanderschueren en Pauline Claes. In de voordeur stond een brandglas met een kroon en boven de deuropening het opschrift ‘In de Kroon. Drankhuis’. (1) ‘Het was een statige herberg, met grote kelders waar ontelbare reuzevaten joenk en geuzelambiek te rijpen hebben gelegen.’(2) ‘Ja, waar is de tijd dat Polinneken met de kan je een stevig glas “stokkenaat” inschonk, dat was joenk die nog 2 à 3 jaar op ’t vat gelegen had! Was dat kastaar zeg!’ (3) Er werd ook gebold, op de bollebaan tussen de voorgevel en de tramsporen.
Alfons en Pauline hebben er geschonken tot 31 december 1960. Daarna bleef de herberg dicht tot midden 1980. Dan werd (in) De Kroon verhuurd aan Frans Van Eeckhoudt die er niet woonde maar de herberg wel uitbaatte, zo deed daarna ook Alfred Willems.

 


In reclamefolder van het rusthuis uit 1984.

Nog kwam een paar uit Dilbeek de herberg uitbaten, maar zonder veel succes. In 1985 kocht Frans Van Eeckhoudt het drankhuis dat echter, omdat hij geen huurders vond, leeg stond en begon te vervallen tot de Belgische staat de herberg onteigende en (in) De Kroon in 1993 werd afgebroken.


-------------------------------------------------------------------
(1) Toen zijn moeder in 1900 overleed werd Alfons, nog geen vier jaar oud, opgevangen bij zijn tante Elvire, de zuster van zijn moeder, en bij zijn grootouders die in O.-L.-V.-Lombeek in De Kroon woonden. Dit heeft de naamkeuze van zijn herberg, naar Alfons zelf beweerde, sterk beïnvloed.
(2) Herman Van Herreweghen in ‘DF-Klokje’, tijdschrift van Davidsfonds Roosdaal, 26e jg, 1994, nrs 7,8,9. Aldaar p. 84.
(3) Herman Van Herreweghen: o.c. (noot 2). Aldaar p. 85.