boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex D > artikel


De Roeck Frans

Kapelaan op Ledeberg van 1918 tot 1926
Geboren (1) te Londerzeel op 7 april 1874. In maart/april 1918 werd hij kapelaan op Ledeberg en was het tot november 1926. (2) Dan werd hij op 19 november aangesteld als pastoor te Tildonk waar hij bleef tot hij op 9 oktober 1950 verhuisde naar het godshuis te Londerzeel. Hij overleed te Diest op 25 april 1955.

Kapelaan De Roeck had een zwakke gezondheid. Waarschijnlijk daardoor, maar ook omdat hij pastoor Van Eyndhoven en de Pamelse kerkfabriek nodig had voor de verdere afwerking en betaling van de nieuwe zijbeuk en toren, heeft hj het geschil met de pastoor over meer zelfstandigheid voor de kapelanie niet opgeschroefd.
Langs de ommegang van Sint-Apollonia liet hij in 1926 nog zeven betonnen kapelletjes plaatsen met de zeven smarten van Maria.


-----------------------------------------------------------------------
(1) Zoon van Peter Frans De Roeck en Maria Theresia Huybrechts. Vader Peter Frans woonde bij zijn zoon in de pastorie op Ledeberg waar hij in 1922 stierf. De zus van de kapelaan, Maria De Roeck woonde er ook en vergezelde haar broer ook naar Tildonk en Londerzeel.
(2) In die jaren kocht hij 50 flessen cider van de cidrerie 'Couck Broers en Zuster'.