boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex W > artikel


Withof/te Borgenonges

Vroegere hoeve aan de Brusselstraat te Pamel
foto 2011
 

Is 1751, gevormd door de ankers, de bouwdatum van de hoeve aan de Brusselstraat? Was de bouwer dan een De Vidts? waarschijnlijker een De Schepper? (1)
Geweten is immers dat Josina De Schepper (2), weduwe van Jozef De Vidts, er in 1807 al woonde, toen ze hertrouwde met Franciscus Borginon. In 1812 werd Frans nog geboekt als ‘boulanger' want het was ‘te Borgenonges', zoals men de hoeve geleidelijk aan naar hem noemde, niet alleen boerderij, maar ook bakkerij en winkel. Zoon Josse Géry, getrouwd met Henriette Lindemans, volgde hen op, op hun beurt opgevolgd door hun jongste zoon, Alfred getrouwd met Angelica Bastaerts. Hun jongste dochter Alphonsine trouwde in 1927 met Emeric Dockers die er een tijdlang zijn tandarts-praktijk uitoefende. Later verhuisde het gezin naar Ninove en werd de hoeve verhuurd, maar na de dood van haar echtgenoot keerde Alphonsine in 1971 naar haar geboortehuis terug en overleed er in 1979. Uiteindelijk werd het Withof verkocht en werden noodzakelijke onderhoudswerken uitgevoerd (3).


----------------------------------------------------------------------
(1) De hoeve werd sindsdien volledig verbouwd, toch volgens 'Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen' 2n Vlaams Brabant Halle Vilvoorde, 2e druk 1977, 827 p. Aldaar p. 536.
(2) Dochter van Franciscus Carolus De Schepper (1717-1787) en Joanna Van Droogenbosch.
(3) Een plaatje op de poort vermeldt: ‘Deze onderhoudswerken gebeuren met de steun van (de) provincie Vlaams-Brabant.'