boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex V >artikel


Vriendenkring Kunst en Muziek

Toneelgezelschap
 

Gegroeid uit de oudervereniging van de muziekacademie werd op 3 juni 1980 de vzw Vriendenkring Kunst en Muziek opgericht. (1) Niet verwonderlijk dus dat ze als doel meekreeg de werking van de plaatselijke muziekacademie te stimuleren, eventueel te reactiveren. Andere doelstelling was, concerten te organiseren met ‘kwalitatief hoogstaande groepen, om het muziekleven en het musiceren in onze gemeente een nieuwe impuls te geven.' (2)
In samenwerking met Roosdaalse culturele verenigingen nodigde de Vriendenkring al op 7 september 1980 in de gemeenteschool van Pamel-centrum het Brussels Saxofoon Kwartet uit o.l.v. Luc Schollaert.
Echter zou de Vriendenkring al vlug verworden tot een toneelgezelschap.

 

 

Intussen was Marie-José Sermon voorzitter geworden en bleef dat gedurende gans het bestaan van de vzw.

In 1983 organiseerde de Vriendenkring, in samenwerking met het Provinciaal Toneelverbond van Brabant, een reeks van vijf lessen van telkens drie uur, voor elkeen die zich wilde vervolmaken in het toneelspelen.
In 1989 telde de vereniging 15 actieve leden.
Was de oproep in ‘Roosdaal info’ uit 1991, ‘De toneelkring “Kunst en Muziek” zoekt voor de volgende toneelopvoeringen nieuw talent.’ een teken aan de wand?

Van 1982 tot in 1995 speelde de Vriendenkring minstens jaarlijks (met een tussenpoos ruwweg 1993-1994) toneel in de feestzaal van het Sint-Franciscusinstituut te Strijtem/Borchtlombeek. (3) Telkens waren er meerdere opvoeringen (4) ten voordele van een goed doel. Van 1985 tot in 1991 werd er door de Vriendenkring ook jaarlijks (met een onderbreking in 1987) in Pamel-centrum een wagenspel opgevoerd als onderdeel van de Dikke Roosdaalse Feesten.

1982
Komedie in drie bedrijven:

 

 

De belangstelling was zo groot dat men het toneelstuk ook nog opvoerde op zondag 21 februari!

1983
Toneelstuk in drie bedrijven: ‘Hoogheid uw kameel staat voor’.

1984
Toneelstuk in drie bedrijven: ‘Huwelijksreis zonder man’.
Opgevoerd in november; om aan de grote belangstelling tegemoet te komen werd er extra gespeeld op zondag 25 november. De opbrengst ging naar het door brand geteisterde IMI, dat er didactisch materiaal mee aankocht.

1985
Blijspel in drie bedrijven: 'Wie krijgt 'n baby?' van H. Sturm en F. Jakobstetter.
G. Versele en Godelieve Cooman regisseerden. Op zaterdag en zondag 23 en 24 februari, 2 en 3, 9 en 10 maart werd het blijspel opgevoerd, ten voordele van het Sint-Franciscusinstituut.

Wagenspel: 'Nen dag ouët 't leiven van d'n Dikken va Poumel' van Walter Evenepoel, die ook regisseerde.
Het wagenspel werd tweemaal opgevoerd op zaterdag 7 en driemaal op zondag 8 september.

 

en (5)

 

1986
Komische thriller in drie bedrijven:

 

 

Wagenspel: ‘Wou komt de nie kerk va Poumel?’ van Arnold Blockerije, omzetting in het Pamels door en muziek van Walter Evenepoel.
Op die vraag moest de gemeenteraad van Pamel op 3 augustus 1898 antwoorden. Het was die namiddag dan ook druk in het café van Pieje Niejenbous, met als acteurs: Pieje Niejenbous (Jan Geeroms), Domien, de champetter (Jan Cautaerts), Sis Barbé (Roger De Pauw), Tist (Willy Vernaillen), Trees (Gerarda Segers), Sieken (Lut Van Wilderode), Batist (Eddy Suys), Wannes (Hans Borloo), Naatn (Eddy Suys), Agist (Walter Evenepoel) en zangeres (Marie-José Sermon).(6) Het wagenspel werd eenmaal opgevoerd op vrijdag 12, tweemaal op zaterdag 13 en driemaal op zondag 14 september.

1987
Klucht in drie bedrijven: ‘De verloofde van mijn vrouw’ van Otto Schwartz en Georg Lengbach.
Opgevoerd op zaterdag 7, zondag 8, vrijdag 13, zaterdag 14, zondag 15 februari, ten voordele van de kinderspeeltuin in het MPI Sint-Franciscus.

1988
Komische thriller in drie bedrijven:

 

 

G. Versele en Godelieve Cooman hadden de regie over Micheline Hemmerijckx, Els De Bolle, Agnes De Pever, Lut Van Wilderode, Marie-José Sermon, Jan Geeroms, Willy Vernaillen, Roger De Pauw, Eddy Suys, Hans Borloo.

Wagenspel: 'De fruitmarkt aan de Belle'.
Eenmaal opgevoerd op zaterdag 10, driemaal op zondag 11 september.

 

(7)

 

1989
Blijspel in drie bedrijven: ‘Een beeld van een man’ van J. Hemminck-Kamp.
Opgevoerd op vrijdag, zaterdag en zondag 3, 4, 5 en 10, 11, 12 februari. Regie G. Versele en Godelieve Cooman; spelers Agnes De Pever, Eddy Suys, Dirk Demesmaeker, Magda Van Saen, Erwin De Brabanter, Marie-José Sermon, Jan Cautaerts, Viviane Ganseman, Hans Borloo, Sigrid Keymeulen, Hilde Claes en Katrien Fieremans. Zij speelden voor de uitbouw van een aangepaste clubruimte voor mentaal gehandicapten van het MPI.

 


regisseurs, spelers en technische ploeg

 

‘Als een stokstijve butler bezwijkt voor de charmes van een preutse secretaresse, als een bazige barones, tot ergernis van haar verstrooide man een levensgroot beeld van Napoleon in huis haalt, als een ongemanierde tuinjongen overal zijn neus in steekt, kan enkel “gewoon personeel” als Jozefien en Janus op een originele manier orde op zaken stellen.’ (8)

Wagenspel: 'All right, de bok en de geit' van Eddy Suys, muziek van Walter Evenepoel.
Eddy Suys vertelde erover: ‘Het wagenspel situeert zich in 1964 … Het decor is een doordeweekse dag in een Lombeekse herberg. Ik heb een beeld opgehangen van de Lombekenaars, hoe ze reageerden tegenover de fusie, … Het wagenspel staat bol van politieke speldeprikken maar doet niet aan politiek. … Het schetst de tegenstellingen tussen “Bokken” en “Geiten”, de twee politieke partijen in Lombeek.’ (9) Godelieve Cooman en Eddy Suys regisseerden en ten tonele verschenen o.m.: Marie-José Sermon (Suzanne), Hilde Claes (Fientje), Jan Cautaerts (champetter), Willy Vernaillen (Normaliter), Roger De Pauw (Johannes), M. Van Laer (Germain), Erwin Van Dessel (Broebel), Hans Borloo (Hippoliet), Walter Evenepoel (August), Eddy Suys (V.D.B.). Op zaterdag 9 september voerden zij het wagenspel tweemaal op.

1990
Muzikaal volkstheater in drie bedrijven: ‘Het Onweer en den Zilveren Moor’ van Walter Evenepoel, die ook regisseerde.(10) Hij zei erover dat het verhaal zich afspeelt in twee cafés van

 

en (11)

 

Opvoeringen op vrijdag, zaterdag, zondag 23, 24, 25 februari en 2, 3, 4 maart. Om een nieuwe ambulance mee te helpen bekostigen werd eind maart 200000 fr. geschonken aan het Rode Kruis. (12)

1991
Toneelstuk: 'Durf leven' van Jan Gorissen.
Eddy Suys had de regie. Op de planken stonden: Jan Cautaerts, Roger De Pauw, Agnes De Pever, Katrien Fieremans, Viviane Ganseman, Jan Geeroms, Marie-José Sermon, Magda Van Saen en Willy Vernaillen. Zij speelden op vrijdag, zaterdag en zondag 8, 9, 10 en 15, 16, 17 februari ten voordele van het MPI Sint-Franciscus.

Wagenspel: 'Doen voor groen' van Eddy Suys.
Het was een revue met komische schetsjes over milieuverloedering, met muziek, dans en het optreden van ‘een bekende zanger’. (13) De revue werd door de Vriendenkring tweemaal opgevoerd op zaterdag 14 september en eenmaal op zondag 15 september.

1992
Blijspel: 'Mannen met Baarden' van Romain Deconinck.
Opgevoerd op vrijdag, zaterdag en zondag 28, 29 februari, 1 maart en 6, 7, 8 maart.

1995
Blijspel: 'Stukken' van Luc Sels.
Onder regie van Eddy Suys: 'Als tante Sylvie op kuuroord gaat, vraagt ze haar familie om terwijl haar mooie villa te komen schilderen. Van de buren vernemen deze dat tantes overleden echtgenoot kort voor hij stierf een fortuin aan "Stukken" heeft gekocht en dat ergens in zijn huis moet verstopt hebben. Wie kan er nu rustig zitten schilderen terwijl ergens onder zijn neus een schat verborgen zit? Bovendien zijn er kapers op de kust!' (14) Opgevoerd op vrijdag, zaterdag en zondag 24, 25, 26 februari en 3, 4, 5 maart, ten voordele van het MPI Sint-Franciscus voor de aankoop van medische apparatuur.

Maar na anderhalf decennium hield de Vriendenkring Kunst en Muziek op met acteren. Het zou echter nog tot 2006 duren vooraleer de vzw definitief ontbonden werd.

 

(15)

 





----------------------------------------------------------------------
(1) Vooral Eddy Suys en Marie-José Sermon worden als de initiatiefnemers genoemd.
(2) Volgens de statuten.
(3) Al werd gestreefd naar volledigheid toch is de lijst van toneelstukken voorlopig nog onvolledig.
(4) Ook werd het toneelstuk telkenmale vooraf opgevoerd voor de bewoners van het MPI Sint-Franciscus.
(5) In ‘Het Volk’ van 6/9/1985.
(6) In reclamebrochure van RAP naar aanleiding van de Dikke Roosdaalse Feesten in 1986.
(7) In reclamebrochure van RAP naar aanleiding van de Dikke Roosdaalse Feesten in 1988.
(8) In Het Nieuwsblad van 25/1/1989.
(9) In ‘Het Nieuwsblad’van 8/9/1989.
(10) Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Vriendenkring Kunst en Muziek.
(11) In ‘Het Nieuwsblad’ van 9/12/1989.
(12) Sinds 1982 had de Vriendenkring toen al 1220000 fr. geschonken aan goede doelen.
(13) In reclamebrochure van RAP naar aanleiding van de Dikke Roosdaalse Feesten in 1991.
(14) In 'Het Gouden Blad' van 22/2/1995.
(15) In 'Gemeentelijk informatieblad Roosdaal', jg. 2006, nr. 4.

 






Aangevuld in april 2024.