boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex R > artikel


Ronse Pierre
Geboren te Yerres (1) op 20 mei 1918. Hij studeerde Rechten en nam er ook Klassieke talen bij. In het begin van zijn carrière als advocaat gaf hij dan ook nog enkele uren Grieks en Latijn. Pierre Ronse werd voorzitter van het Vlaamse Pleitgenootschap bij de Balie te Brussel.
Hij huwde met Agnès Fobe (1925-2018). In het gezin werden zes kinderen geboren.

Rond 1960 kocht hij, als buitenverblijf, ‘’t Strokasteeltje’/’villa Altenloh’ aan de Hogeberg (huidige Kluisberg) te Ledeberg-Pamel. Op een nacht in 1964 vatte het strooien dak van de villa vuur, waarna het dak werd hersteld, alleen met pannen. De naam ‘’t Strokasteeltje’ had afgedaan en al vlug sprak men ook van de villa van ‘den advocaat’. De helling werd ordelijk beplant, er kwam ook een zwemvijver, gevoed door een bron en er werd een tennisplein aangelegd.
Pierre Ronse nam bij gelegenheid ook deel aan het plaatselijk culturele en parochiale leven. Zo was hij spreker op een feestelijke avond door juffrouw Marie ingericht, waarop het Ludwigkoor gejureerd werd. (2) Op zondag zag men hem samen met zijn echtgenote richting kerk van Ledeberg stappen.

Pierre Ronse overleed in 2003.-----------------------------------------------------------------------
(1) Ouders Edmond Ronse (1889-1960) en Madeleine Roegiers (1892-1949) waren op de vlucht in Frankrijk.
(2) Walter Evenepoel in ‘Rausa’, tijdschrift van Erfgoed Rausa, 8e jg nr 5.