boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex O > O.-L.-V. > artikel


Onze-Lieve-Vrouwparochie/retabel, diefstallen
1913
In de nacht van 10 op 11 oktober 1913 (1) werden uit het retabel zes beelden gestolen.
In 1935 bleek dat Karel Van Cauwelaert, naar hij verklaarde via een Ninoofse amateur-antiquair, in het bezit was van beelden die bleken de gestolen beelden te zijn. Burgemeester Motteux vernam dit en na zijn brief aan de procureur-generaal werden de beelden op 26 november 1935 in beslag genomen; eens vrijgegeven werden ze terug in het retabel geplaatst. (2)

Bij de restauratie van het noordportaal ontstond er onenigheid tussen de overheden bevoegd voor de geklasseerde kerk over de te plaatsen deuren in het portaal. In afwachting van een oplossing werd de al voorziene opening dan maar met triplex platen afgesloten!

1974
In de nacht van 28 op 29 april 1974 drongen dieven langs het noordportaal de kerk binnen en stalen zeven beelden of beeldengroepen. Ook namen ze een oud beeld van Sint-Nicolaas mee, evenals de vroeg 16e eeuwse beelden van Maria en Johannes uit de calvariegroep en een 17e eeuws beeld van Sint-Antonius abt. Het waren blijkbaar kunstkenners.
Alle beelden zijn nog steeds spoorloos, uitgezonderd de engel Gabriël, die in 1992 op de vlooienmarkt te Brussel door een antiquair werd herkend. Hij kocht het erg beschadigde beeld en leverde het in bij de politie. In 1993 werd het teruggeplaatst in het retabel.

Daar er nog altijd geen oplossing was voor de toegangsdeuren van het noordportaal werd de deuropening dichtgemetseld.
Vanaf dan was de kerk alleen nog toegankelijk voor godsdienstige plechtigheden, concerten, bezoeken begeleid/onder toezicht.

1981
Maar in de nacht van 22 op 23 januari 1981 drongen dieven opnieuw binnen, nu via het dak van de sacristie langs een stukgeslagen raam in het hoogkoor. Het linkerluik werd van het retabel gerukt en naar de uitgang gedragen. Waarschijnlijk was het de bedoeling het ganse retabel mee te nemen. Maar zowel de sloten als de hengsels van de buitendeuren hielden stand. Daarop braken de dieven zoveel mogelijk beelden los waarna ze vertrokken langs waar ze gekomen waren. Het linkerluik, maar ook de nog rechtstaande middenkast (waarin het geboortetafereel behouden bleef!) en het rechterluik oogden grotendeels leeg! (3)
 

(4)

Enkele maanden later kon de politie in het Luikse enkele leden van de dievenbende aanhouden. Eén onder hen verklapte waar de beelden verstopt waren en op 25 april 1981 werden de gestolen beelden met uitzondering van een apostelgroepje gevonden in een garagebox. (5)

Op 31 maart 1981 had het K.I.K. het retabel al weggehaald uit de kerk om wat ervan overbleef toch nog in veiligheid te brengen (en te restaureren). Tegelijkertijd nam het ook het beeld 'Christus op de koude steen', het antependium en de archiefkoffer mee.
Vrij snel werd een gordel van schijnwerpers rondom de kerk geplaatst. Ook werd eindelijk werk gemaakt van de elektronische beveiliging van retabel en kerk.

Op 6 juli 1983 keerde het gerestaureerd retabel, samen met het Christusbeeld, het antependium en de archiefkoffer terug naar Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek.
In 1990 werd de antidiefstalapparatuur nog geoptimaliseerd, rechtstreeks aangesloten op de alarmcentrale van de politie.





------------------------------------------------------------------
(1) Volgens een krantenknipsel in de nacht van 8 op 9 oktober 1913.
(2) Karel Mortier: ‘De verdwenen rechters, Analyse van een kunstroof', Academia Press, Gent, 2005. Aldaar pp. 334-335.
(3) Volgens ‘De Standaard’ van 24/1/1981 werden er ook delen van de communiebank afgerukt.
(4) In 'Gazet van Antwerpen' van 24/1/1981.
(5) Volgens ‘Het Nieuwsblad’ van 25/11/1992 vond de politie 36 beeldjes in Verviers. Elders is er sprake van 35.