boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex O > O.-L.-V. > artikel


Onze-Lieve-Vrouwparochie/kerk buiten

Grafmonument pastoor Vonck
Dit grafmonument (1) stond eerst tegen de noordzijde van het hoogkoor, onder het tweede raam. (Werd pastoor Vonck hier begraven?) Bij de restauratie van dit hoogkoor, begin 1900, verhuisde het naar de oostelijke kerkhofmuur. Daar werd het in 1940 door een bombardement beschadigd. Tenslotte liet de gemeente het grafmonument herstellen en plaatste het in 1977 rechts van de ingang, onder het glasraam dat aan zijn broer is gewijd.

 


foto 2012

 

Neoclassicistische stijl; op een blok in natuursteen een obelisk gedragen door vier 'kussens' van gevlochten doodsbeenderen en met bovenaan een doodshoofd; verwijzingen naar de vergankelijkheid. Op de bronzen plaat een Latijnse tekst, die als volgt kan worden vertaald: ‘Eerw. Heer Hiëronymus-Benedictus Vonck, gedurende 28 jaar pastoor dezer parochie en gedurende zes jaar deken van het district Halle; hij overleed als slachtoffer van zijn ijver voor de zieken (2), op 23 mei 1808, in de ouderdom van 61 jaar.' (3)

 

Grafsteen van Juan de San Esteban
Korte tijd voor hij zijn licentiaatsexamen zou afleggen overleed Juan de San Esteban te Leuven in 1629 aan zijn verwondingen opgelopen in een duel. Hij was de zoon van Juan de San Esteban en Susanne Spe(e)ckhouwers, bewoners van Rokkenborch. Juan jr werd in de de kerk van O.-L.-V.-Lombeek begraven. Zijn grafsteen die in de loop der daaropvolgende eeuwen goed bewaard bleef, werd in 1977 tegen de voorgevel van de kerk, links van de ingang geplaatst.
 
 

Het wapenschild van de San Esteban is verdeeld in drie percelen; het linkse dat de helft van het schild beslaat draagt een adelaar wat volgens de Spaanse wapensymboliek betekent dat de San Estebans hoofd van een militiegroep waren. Het tweede perceel rechtsboven toont een toren met een krijger die op een hoorn blaast (wat betekent dat zij het hoofd waren van een landbouwonderneming; de hoorn diende om de werklieden samen te roepen). Het derde perceel rechtsonder draagt een boom met twee lopende honden (dit is een verwijzing naar het wapen der provincie Biscaya). In de boom, prettig detail, een fruitmand. (4)

 


----------------------------------------------------------------------
(1) Zijn zuster liet dit grafmonument uit dankbaarheid oprichten.
(2) Overleed aan een besmettelijke ziekte.
(3) Hij was 62 jaar. Wie maakte de fout? A. Wauters die de tekst optekende in zijn boek 'Les Environs de Bruxelles', of de letterzetter van het boek, of de vakman die de nieuwe bronzen plaat beletterde?
(4) Beschrijving door Luc Van Cauwelaert in ‘Rausa', tijdschrift van Erfgoed Rausa, 4e jg nr 7. Aldaar p. 16.