boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex M > artikel


Minner Alfons Jozef, herbergier, uitbater filmzaal
+
zoon Petrus Jozef, schilder, fotograaf, uitvinder, ...

* Minner Alfons Jozef, bijgenaamd ‘Fong (van) de Vos', naar zijn roodharige vader.
Fong werd te Pamel geboren op 2 september 1898. Als jongeman ging hij aan de slag in de fabriek (van Schepper) in Okegem, waar ook Maria Cosijns (Okegem 3/8/1900-Roosdaal 20/5/1969) werkte, met wie hij op 10 januari 1921 trouwde. In het gezin werden 8 kinderen geboren.
Zij woonden eerst te Okegem, verhuisden ca.1924 naar de Lombeekstraat te Pamel, in een van de huizen van de maatschappij ‘Ieder Zijn Huisje'. Tenslotte (zeker na 1931) kochten Fong en Maria de veel ruimere ‘de Pilter' aan de Ledebergstraat. Daar was Fong niet alleen herbergier maar gedurende verschillende jaren ook uitbater van een filmzaal (en danszaal). Intussen had hij al lang weet van elektriciteit, verdiende dus (bij) als elektricien (en een aantal jaren zelfs als melkboer).
Fong overleed te Roosdaal op 9 september 1966.

 
* Minner Petrus Jozef, alias Jef
Jef werd te Okegem geboren op 14 februari 1921. Opgeëist door de Duitsers, arbeidde hij gedurende vier jaar in de omgeving van Berlijn. Daar leerde hij de Duitse Gerda kennen met wie hij trouwde. In het gezin werden twee kinderen geboren. Na de oorlog keerde Jef met zijn gezin terug naar België, woonde oa. te Pamel aan de Jozef De Schepperstraat, bouwde in 1969 een nieuwe woonst te Strijtem op de hoek van de Keyerberg en de Kleemstraat (1). Intussen kon Gerda het hier niet aarden en keerde terug naar Duitsland.
Na de oorlog verdiende Jef de kost als ‘retoucheur' van foto's bij een fotograaf te Brussel, maar werd werkloos toen het handmatig retoucheren wegviel. Dan maar andere inkomsten zoeken; tussen 1958 en 1962 fotografeerde hij in Vlaanderen ontelbare huizen en plakte dan de foto op een teljoor; hij verkocht er 70000! (2)
 

(huis Van Isterdael aan de Kweddenhoek (nu Grotstraat) te Pamel)
 

Maar vooral het tekenen, het schilderen zat hem in het bloed. Van jongs af zat hij ergens te tekenen, later te borstelen: een huis, een straat, een panorama ... maar ook, om den brode, affiches voor bioscopen, reclame op vrachtwagens. Hinderlijk daarbij was zeker dat Jef gedeeltelijk kleurenblind was. Veel geldelijk gewin zal zijn schilderwerk hem waarschijnlijk niet hebben opgebracht.
Naast schilder was Jef evenzeer uitvinder. In 1959 ontving hij op het uitvinderssalon een zilveren medaille voor een toestel, een tekenknecht, dat het perspectief tekenen vergemakkelijkte.

 

Hier gezeten op de ‘Hoge Berg', de tekenknecht in de hand, ... .
(foto 1962 in Panorama) (3)
 

In 1965 kreeg hij, ook op het uitvinderssalon de tweede prijs voor een comfortabele stoel voor oudere mensen, die in het bad kon worden geplaatst.
Creatief als hij was zette hij in de voortuin van zijn woning aan Keyerberg de beelden in polyester van een Keltische hoofdman en van Jules Caesar die elkaar, volgens de legende, in Strijtem de hand reikten. En nog in 1985 boetseerde hij in polyester het hoofd van 'Dikken Thorn' (Dikke van Pamel), die als reus wandelde in de stoet van de Roosdaalse Dikkefeesten.

 

Aan het woord op 8 september 1985 tijdens de Dikke van Pamel feesten,
toen 'Dikken Thorn' in het bevolkingsregister werd ingeschreven.
 
Ook verhaalde hij graag over plaatselijke types en gebeurtenissen, in landschappen zoals de Ledeberg; sprak dan zijn verhalen in op zijn recorder, om ze nadien somtijds te (laten) beluisteren. (4)
Jef overleed te Roosdaal op 18 oktober 1985. Een man van goede wil met vele stielen, een artiest, niet altijd (alzo) erkend! (5)


-----------------------------------------------------------------
(1) Niet alleen aan zijn eigen huis, maar ook aan de huizen van zijn kinderen te Galmaarden heeft hij heel veel ‘zelf gedaan'.
(2) Volgens Luc Van Liedekerke in ‘Strijtem... nu en altijd', 1981, 316 p. Aldaar p. 221.
(3) In de polyvalente zaal van het Woon- en Zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw te Roosdaal hangt van hem een panorama geschilderd van op de ‘Hoge Berg'.
(4) Jef was een paar keer te gast bij de BRT-radio. Omdat hij 'uitzonderlijk' was?
(5) Belangrijke bron: tijdschrift Rausa, nr 5, juni 2013. Aldaar pp. 4-8.