boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex K > Kasteel van Strijtem > artike


Kasteel van Strijtem/aanleg bos, park
Nagenoeg evenwijdig met de beukendreef liepen, op de beboste helling ten zuidoosten van het kasteel, drie rechte lichtjes divergerende lanen. De middelste laan vormde de centrale as in het verlengde van het kasteel en de lange brug over de slotgracht en liep dood in het bos op de helling. De zijlanen waren o.a. van elkaar gescheiden door een opeenvolging van parterres en twee waterbekkens. Van die parterrestructuur bleven ten tijde van Mercer (1815) nog slechts de twee waterbekkens over en het grootste deel van de parterrestructuur werd in het kadaster geregistreerd als bos.
In de jaren (18)60 werd de slotgracht gedempt. De oppervlakte ervan werd deel van één groot perceel lusthof van twee hectaren, dat ook het nieuwe koetshuis omvatte. En in de omgeving van het kasteel kwam er toen toch nog een, zij het ‘slangvormige’ vijver, dit door opstuwing van de Lombeek (Hunselbeek) langs weerszijden van de oude beukendreef. Bovendien werden 2,5 ha boomgaard en weide die bij de beek lagen met siersoorten beplant: het resultaat was een ‘lustbos’ met slingerende paden. Ook op de achterliggende helling met bos van 12 ha werden paden aangelegd.
Volgende foto uit 1928 toont dat die vijver er toen nog steeds lag.
 


De volgende jaren werd de vijver al gedeeltelijk gedempt en bij de aanleg van de Kristus Koninglaan in 1952 werd de nog resterende plas dichtgegooid. (1)
Op de luchtfoto van ca. 1960, geen vijver meer, wel al verschillende jaren (vanaf eind de jaren (19)30?) vernieuwende  beplanting rondom het kasteel:
 

Vooraan een met Italiaanse populieren afgezoomde oprijlaan die uitmondde op een halve cirkel omzoomd door hinokischijncipressen. Merk ook links de voormalige schapenstal op en de kasteelpoort uit 1788. Achter het kasteel een ‘Franse tuin’, een rechthoekig gazon met in vorm gesnoeide struiken.
De huidige beplanting bestaat uit vrij courante soorten zoals plataan, Amerikaanse eik, Hollandse en zomerlinde, hinokischijncipressen, Italiaanse populieren. Ook werd de ruimte ten noorden van het kasteel beplant in los verband met een grote verscheidenheid van bomen en struiken. (2)



--------------------------------------------------------------------
(1) Toen bleef er van de voormalige landschappelijke aanleg niets meer over.
(2) 'Historische tuinen en parken van Vlaanderen.' Provincie Vlaams-Brabant. Pajottenland – Zuidwesten van Vlaams-Brabant (Roosdaal: pp. 213-227).