boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex K > Kasteel van Strijtem > artike


Kasteel van Strijtem/beschrijvingen
Kasteel
2002

'In zijn huidige vorm telt het U-vormige kasteel twee bouwlagen afgedekt met leien schilddaken. Dat de oudere, minstens tot het midden van de 17de eeuw, vermoedelijk zelfs tot de 16de eeuw opklimmende kern onder de cementering met ingetrokken voegen bleef bewaard is duidelijk merkbaar aan de hoek van de rechtervleugel met zichtbare sporen van baksteenmetselwerk en hoekketting.
Aan de zijde van het voorplein telt de hoofdvleugel vijf traveeën afgedekt met een schilddak boven de oude vleugel en een plat dak boven de 19de-eeuwse uitbreiding waarboven de bovenste geleding van de oorspronkelijk deels vrijstaande, slanke (trap)toren met gebogen tentdak en windwijzer uitsteekt. De voorgevel met horizontale geleding door middel van plint, kordonlijst, doorgetrokken onderdorpels van verdiepingvensters en kroonlijst op consoles wordt verticaal gemarkeerd ter hoogte van de risalietvormig uitgewerkte inkomtravee: op het gelijkvloers een barokke, hardstenen, geringde en geprofileerde rondboogdeur met imposten en neuten, bekroond met een door voluten geschraagd ovaalrond oculus met geschilderde wapenschilden, op de verdieping een rechthoekig venster met geprofileerde sluitsteen en driehoekig fronton, waarboven het hardstenen wapenschild van de familie de Failly.
De korte zijvleugels met schilddak en houten dakkapellen zijn respectievelijk toegankelijk via een rechthoekige deur met waaiervormig bovenlicht en een korfboogpoort. De achtergevel of tuingevel met zijn identieke, hoge beluikte vensters gaat vrijwel volledig schuil achter een klimopbegroeiing Boven de centrale terrasdeur staat er een van elders afkomstig wapenschild.
Inwendig bleef de dragende structuur van moer- en kinderbalken en eiken kapconstructie alsook de ruime, overwelfde kelders bewaard. De indeling en aankleding dateren overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Typerend zijn de ruime salons met parketvloer, marmeren schouwen, gestucte plafonds, papierbehang met goudleerimitatie en dubbele paneeldeuren. Uit de vorige eeuwen bleven een fraaie Louis XVI-bordestrap en een 17de-eeuws stucplafond met geometrische versiering opgehoogd met festoenen en bloemmotieven bewaard.’ (1)
 


foto's 2008, voor- en achterkant

Kasteelpoort
1975
In de Schilder Evenepoelstraat (2) ‘rest de nu buiten gebruik zijnde kasteelpoort in een bakstenen omheiningsmuur; rondboogvormige doorgang ingeschreven in een geringde omlijsting van arduin geflankeerd door pilasters en bekroond met een fronton; bouwjaar "Anno 1788" op de sluitsteen.’ (3)
Koetshuis
1975

Het gebouw werd opgetrokken in neoclassicistische stijl, in baksteen, voor plint en onderdorpels werd blauwe hardsteen gebruikt.
‘Het vierkante hoofdvolume is drie traveeën breed en bestaat uit twee lagen en deed dienst als dienstwoning. Het beschikt over een tentdak dat geflankeerd wordt door twee vooruitspringende, éénlaagse en rechthoekige hoekvolumes, de zijvleugels die werden gebruikt als paardenstallen en wagenhuis, onder een schilddak met zwarte pannen en kunstleien. De verschillende volumes worden belijnt door gevelhoge, ingediepte lisenen. De horizontale ordonnantie wordt bepaald door de symmetrisch geplaatste rondboogvensters- en deuren. De langsgevels van de zijvleugels worden geritmeerd door halfradvensters met een metalen roedeverdeling. De hoge rondboogvensters van de zijvleugels daarentegen zijn uitgevoerd in hout en zijn met twee, driedelige vleugels met een waaiervormig bovenstuk bekroond.’ (4)
Kasteelhoeve
1980

‘… een bezoek aan “het groen kasteeltje”. De mensen noemen het aldus omdat de vensterluiken in groene kleur met wit en zwart geschilderd zijn. In het omliggende park ontwaarden we verschillende vogelkastjes. Merkwaardig is hier de deurkap en het klokje op het dak, waarvan het bewegingsmechanisme zeer duidelijk zichtbaar is. Tegenwoordig is het bewoond door de familie Vanderkelen, die in de belendende werkhuizen een kantfabriek exploiteert. In de schuurmuur rechts is een zeer mooie nis uitgespaard waarin een O.-L.-Vrouwbeeld staat. Het linker gebouw geeft ons het jaartal 1864 in een puntgevel.’ (5)
Schapenstal (6)
1975
Aan de Schilder Evenepoelstraat ‘… de voormalige schapenstal van baksteen met een zadeldak (kunstleien) en een met vlechtingen afgewerkte zijpuntgevel.’ (3)




----------------------------------------------------------------------------------
(1) Geraadpleegd: Het kasteel van Strijtem: https://id.erfgoed.net/teksten/149690. Onroerend Erfgoed Vlaanderen, 2002.
(2) Heden, 2022, verborgen in het groen.
(3) ‘Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 2n Vlaams-Brabant Halle-Vilvoorde’ Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur, 1977, 2e druk, 818 p. Aldaar p. 542.
(4) Geraadpleegd: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n. 1975.
(5) Jef Vrancken: ‘Pajottenland, een land om lief te hebben’, 2e druk, 327 p. Aldaar p. 59.
(6) Nadien omgevormd tot woning.