boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex G > artikel


Glazemaekers Albert Maria Jozef

Onderpastoor te Pamel van 1944 tot 1948
Geboren te Ramsel op 12 augustus 1918 en er overleden op Pasen 6 april 1996, in de sacristie toen hij zich klaar maakte om de mis op te dragen.
Na de lagere school te Ramsel volgde hij de humaniora, deels in het Sint-Jozefscollege te Aarschot en deels in het Klein Seminarie van Mechelen. In 1937 begon hij in het Groot Seminarie te Mechelen aan zijn priesteropleiding en werd er priester gewijd op 24 juli 1943.
Op 6 februari 1944 arriveerde Albert Glazemaekers te Pamel, benoemd als onderpastoor. Hier werd hij proost van de ‘boerinnenbond’ en begon in 1945 binnen deze bond de actie voor ‘Jonge Gezinnen’. In een interview vertelde hij later: ‘Ik heb er nog pionierswerk verricht op het vlak van de coëducatie. Naar aanleiding van een vlaggenwijding hadden we een gezamenlijk feest opgezet voor de boerenjeugd en de boerinnenjeugd, iets wat aanvankelijk op het verzet van Mgr. Cruysberghs stuitte. De zaak ging toch door – heel braafjes hoor – met afzonderlijke  nummertjes van jongens en meisjes, en de bisschop vond het uiteindelijk een geslaagde manifestatie.’
In 1948 werd hij onderpastoor te Hulshout, in 1952 godsdienstleraar in het Sint-Paulusinstituut te Mol en bleef het tot hij in 1982 met pensioen ging.
In Mol organiseerde hij tentoonstellingen, kleinkunstavonden, was er stichter van de cultuurraad, secretaris en later voorzitter van het Davidsfonds en was er een van de initiatiefnemers van het Jacob Smitsmuseum.