boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex D > De Klerck V. > artikel


De Klerck Victor/100-150 jaar later

Naargelang men het bekijkt: 150 jaar na zijn geboorte, 100 jaar na zijn overlijden.

1985: 100 jaar na zijn overlijden

Het hele jaar door werd de Dikke herdacht (1), achtereenvolgens:
- brandde Hilde Nijs een glasraam:

 

 

- haalden Pamelse bakkers Dikke van Pamel-gebakjes of torntotjes uit hun oven.
- werd er Dikke van Pamel-bier gebrouwen en gedronken in Dikke van Pamel-bierpotten.
- trok op de eerste zondag van september een Dikke van Pamel-stoet door Pamel: fanfares speelden de Dikke van Pamel-gelegenheidsmars, op vele praalwagens beeldden verenigingen het leven van de Dikke uit, en ook de (dikke) reus stapte mee op. Allemaal met veel bekijks van een massa volk.
- voerde de toneelvereniging met veel succes vijf maal het wagenspel 'Nen dag ouet 't leiven van 'dn Dikken van Poumel' op (2):

 
 
- kon de jeugd met een tekening van de Dikke meedingen in een tekenwedstrijd.
- projecteerde Davidsfonds-Roosdaal op de boekenbeurs de diamontage 'de Dikke van Pamel achterna', stelde er de tentoonstelling 'toen de Dikke van Pamel nog leefde' op en verkocht er (3):
 
 

- stapte Davidsfonds-Roosdaal 'in de voetsporen van de Dikke', vertrekkend aan en terugkerend naar de Kerkhofstraat waar de Dikke woonde (4).

De voorbereidingen, de activiteiten brachten luim en verteer en ... de Dikke was na jaren van stilte opnieuw een B(ekende) P(amelaar)!


1998: 150 jaar na zijn geboorte

Wat later schreef het gemeentebestuur een wedstrijd uit met de bedoeling voor de Dikke een standbeeld te laten creëren. Een jury oordeelde terecht dat het ontwerp van beeldhouwer Patrick Van Craenenbroeck uit Teralfene de eerste prijs verdiende. Het duurde nog even maar in september 2001 kreeg het standbeeld van de Dikke een plaats langs zijn geliefde Dender.


2019: Beeldverhaal 'De Dikke van Pamel'

Concept: Francis Badts, tekeningen: Jutsdottir, scenario: Walter Evenepoel. Feestelijk voorgesteld in het Koetshuis op 14 november door Erfgoed Rausa.----------------------------------------------------------------------
(1) Toen werd ook de vzw RAP (= Roosdaal - Animatie - Promotie) opgericht die tot begin de jaren negentig jaarlijks Dikke Roosdaalse Feesten bleef organiseren, maar ook jaarmarkten inrichtte, brochures uitgaf, ...
(2) Rond 1995 herwerkte Walter Evenepoel de tekst van het wagenspel in een stuk voor het stangpoppentheater 'De Roscam'.
(3) Uitgegeven met de steun van het gemeentebestuur.
(4) Gerard Van Herreweghen becommentarieerde de wandelweg in het extranummer (pp. 71-84).
In 2006 werd deze wandeling verwerkt in het Dikke van Pamel wandelpad. Meer hierover in de brochure '16 wandelingen Dender - Lombeek', vzw Toerisme Vlaams-Brabant, 90 p. Aldaar pp. 74-79.