boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex R > artike



RAP vzw

Roosdaal-Animatie-Promotie
Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het overlijden van Victor De Klerck, de Dikke van Pamel, organiseerde een comité in 1985 de Dikke van Pamel feesten. Uit dat comité groeide op 18 februari 1986 de vzw RAP, wat stond voor Roosdaal-Animatie-Promotie, met de bedoeling het socio-culturele leven te animeren, te promoten, zelfstandig of in samenwerking, en daarbij alle deelgemeenten van Roosdaal te betrekken. (1)

Van bij het begin werd gesteld dat ‘mensen met handen aan hun lijf en met leuke ideeën welkom waren.’ (2) In 1986 telde de vzw 15 leden. Later werd aan de leden ook lidgeld gevraagd.
 

Bij de oprichting werd een eerste bestuur gekozen met Arnold Blockerije als voorzitter. Begin 1987 volgde Stefaan Maekelberg hem op. Naaste medewerkers waren o.a. Agnes De Pever, als penningmeester of als secretaris en ook Frans De Vos als verantwoordelijke voor de stoet of als ondervoorzitter.

IInkomsten vloeiden voort uit de lijvige publiciteitskrant (gedrukt op 10000 exemplaren, huis aan huis bezorgd in Roosdaal, Okegem, Liedekerke en in een deel van Lennik), de publiciteitskaravaan en de publiciteitsborden in de reuze tent,
 


1990

Ook werden staangelden gevraagd o.a. op de jaarmarkt, brachten de concessieovereenkomsten langs de omloop van de stoet gelden op. Uiteraard werden voorgaande inkomsten nog aanmerkelijk aangevuld met de opbrengsten van verkopen, van toegangen, van verteer, …
1985
* Hilde Nijs brandschilderde meerdere exemplaren van het glasraam ‘den dikken van pamel’, waarop kon worden ingetekend.
* Dikke van Pamel feesten
- zaterdag 7 september
Vanaf 9 uur kon viermaal de boot worden genomen voor een drie uur durende boottocht op de Dender; Kaai-Pollare-Denderleeuw-Kaai. (kinderen 100 fr./volwassenen 150 fr.)
In de namiddag namen wijkploegen het tegen mekaar op in 'spel zonder grenzen'. Om 19 uur en om 21 uur voerde toneelkring Kunst en Muziek op de speelplaats van de gemeenteschool te Pamel het wagenspel 'Nen dag ouët 't leiven van d'n Dikken va Poumel' op, geschreven en geregisseerd door Walter Evenepoel. Afwisselend traden op een op de speelsplaats opgerichte kiosk verscheidene Roosdaalse vedetten op. (toegangsprijs 20 fr.)
- zondag 8 september
Begonnen werd met om 11 uur een hoogmis in de kerk van Pamel met medewerking van de koren van Pamel, Ledeberg en Borchtlombeek.
Vanaf 11.30 uur werd op de speelplaats een Dikke van Pamel schotel opgediend. Deze kon overgoten worden met Dikke van Pamel bier, gedronken in Dikke van Pamel bierpotten van 0,5 l. (De bierpot kostte 150 fr., gevuld 200 fr.) En als dessert mogelijk een torntotjn (Torn was dialect voor Victor), een Dikke van Pamel taartje door Pamelse bakkers gebakken (ook verkrijgbaar in hun winkel). (3) Om 13 uur trad bovendien nog Kunst en Muziek op.
Intussen was de reus ‘Dikken Torn’ aan het gemeentehuis gearriveerd waar hij om 11.50 uur plechtig werd ingeschreven in het bevolkingsregister. Torn was 3,33 m groot en woog meer dan 12 kg. Jozef Minner had het hoofd in polyester geboetseerd en voor de romp en de kledij was gezorgd in het MPI Sint-Franciscus.
Daarna moest Torn naar de Kerkhofstraat om van daaruit ‘mee te stappen’ in de stoet langs de Gootjesstraat, Brusselstraat, Pamelse Klei, J. De Schepperstraat, Molenstraat, Gasthuisstraat, Brusselstraat. Voor hem stapten of zaten op hun praalwagens Pamelse verenigingen, bonden, … en lieten de tijd van de Dikke herleven. Tussenin speelden de Roosdaalse fanfares hun mooiste deuntjes. Allemaal met, ondanks regen, toch veel bekijks van een massa volk
Op de speelplaats ging het feest verder, startte een ambachtenmarkt, kon men haar of zijn kunde bewijzen in oude volksspelen. Om 17 uur trad opnieuw Kunst en Muziek op. Daarna concerteerden de Roosdaalse fanfares. Om 20 uur brachten zij gezamenlijk de ‘Dikke van Pamel mars’, gecomponeerd door Henri Van Lierde. Om 20.15 uur trad Kunst en Muziek nog een laatste maal succesvol op. Om 22 uur werden de feestelijkheden afgesloten met een vuurwerk.
* Boekenbeurs van Davidsfonds Roosdaal, van 31 oktober tot 3 november, volledig in het teken van de Dikke van Pamel met:
- Extranummer van DF-Klokje: ‘De Dikke van Pamel, zijn leven, zijn tijd, zijn buurt’, geschreven door Gerard Van Herreweghen.
- Diamontage ‘De Dikke van Pamel achterna’.
- Tentoonstelling ‘Toen de Dikke nog leefde’: voorwerpen, documenten en foto’s uit de tweede helft van de 19e eeuw rondom een maquette van het oude Pamel.
- Een 19e eeuwse herberg, ingericht door het gemeentelijk comité en versierd met o.a. de tekeningen van de tekenwedstrijd omtrent de Dikke, waarvan de uitslag toen werd bekend gemaakt. Uiteraard werd er Dikke van Pamel bier geschonken. Ook kon er het glasraam, de bierpot en het torntotjn worden gekocht. Bovendien werden er een video en dia’s van de feesten geprojecteerd.
1986
* Roosdaalse land- en tuinbouwfeesten, in samenwerking met het feestcomité van de Provinciale Tuinbouwschool op zaterdag 21 juni vanaf 14 uur en op zondag 22 juni vanaf 10 uur:
Proeftuin uitzonderlijk toegankelijk (4), tentoonstelling van Roosdaalse land- en tuinbouwproducten, infostands land- en tuinbouw, 15 exposanten van land- en tuinbouwmachines, stand van oude landbouwtractoren, waaronder een tractor uit 1917, beoefening van oude ambachten, expositie door Roosdaalse kunstenaars, daarbij op zondag het Roosdaals kampioenschap koordtrekken.en ... barbecue.
* Geleid bezoek aan het retabel in de kerk van O.L.V.-Lombeek op zondagen 29 juni en 27 juli.
* Op 16 augustus opnieuw boottochten op de Dender.
* Dikke Roosdaalse feesten (5)
vrijdag 12 september
In reuze tent aan de gemeenteschool te Pamel optreden vanaf 20.30 uur van het Nationaal Folkloristisch Dansensemble van Hongarije. (2 x) Tussenin opvoering door de toneelkring Kunst en Muziek van het wagenspel ‘Wou komt de nie kerk va Poumel’, tekst van Arnold Blockerije, omzetting in het Pamels door en muziek van Walter Evenepoel (toegangsprijs 100 fr./150 fr.)
zaterdag 13 september
Vanaf 15 uur jaarmarkt (langs de Pamelse Klei en Brusselstraat), met o.a. ‘kramen met onverslijtbare veegborstels, scheermesjes zonder zeep en hairspray voor de meest weerspannige haardossen’. (6) Tegelijkertijd (op de parking van de gemeenteschool) ‘prijskamp van schapen, geiten en bokken, konijnen, eenden, kippen en hanen’.
 

Aan jaarmarkt en veeprijskamp kwam abrupt een einde door de regen.
Om 19 uur optreden van het Dansensemble en daarna vanaf 19.30 uur afwisselend toneel van Kunst en Muziek (2 x) en optreden van Charly Foster en orkest (2 x). (toegangsprijs 50 fr.)
zondag 14 september
Om 10.30 uur mis in de kerk van Borchtlombeek met medewerking van verschillende koren, daarna op het Kerkplein animatie door het Dansensemble en door Kunst en Muziek.
Weer op de speelplaats te Pamel, vanaf 13.30 uur toneel door Kunst en Muziek en optreden van het Dansensemble.
Om 15 uur vertrek van de stoet, vanaf de parking van de tuinbouwschool, langs de Molenstraat, J. De Schepperstraat, Kapellestraat, Ledebergdries, Dr. Roosensstraat, Pamelse Klei, tot de Brusselstraat; een twintigtal publiciteitswagens gevolgd door verklede groepen en versierde wagens met als thema het ‘Roosdaals dorpsleven door de eeuwen heen’, opgeluisterd door drie fanfares. Uiteraard stapte ook Dikken Torn mee die sinds vorig jaar wat meer volume had gekregen in een nieuw reuzepak. (in totaal waren ze zo met ca. 20 groepen) Het herfstweer kon het enthousiasme niet temperen!
Terug op de speelplaats was er vanaf 17 uur, eerst het concert van de fanfares, dan vanaf 18.15 uur afwisselend toneel van Kunst en Muziek (2 x), optreden van het Dansensemble (2 x) en Roosdaalse vedettenparade (2 x). (toegangsprijs 50 fr.) Vanzelfsprekend kon men er ook aan verschillende kramen terecht voor spijs en drank. De feesten werden om 22.30 uur afgesloten met een vuurwerk.
* Glasraam waarin door Hilde Nijs de kerk, de windmolen, Rokkenborch, De Kroon en het wapenschild van O.L.V.-Lombeek werden gebrandschilderd. Elk exemplaar was uniek, werd genummerd en kostte 4000 fr. Tevens werd een kleiner glasraam geschilderd en gebakken met erop de O.L.V.-kerk, kostprijs 1000 fr.
1987
* Voorstelling in de Lombeekkring op 4 september van de brochures over de kerken van O.L.V.-Lombeek en van Strijtem.
 


* Dikke Roosdaalse feesten

vrijdag 11 september
Om 20.30 uur en om 22.30 uur optreden in de grote tent aan de gemeenteschool te Pamel van het Folkloristisch Dansensemble D’Vorberger Heimatverein uit Eugendorf (Oostenrijk). Tussenin liet ook het Oberkrainer Trio (familie Van Asbroeck uit Borchtlombeek) van zich horen. (toegangsprijs 80 fr./100 fr.)
zaterdag 12 september
Vanaf 14 uur jaarmarkt en vanaf 15 uur veeprijskamp op de parking van de gemeenteschool te Pamel. Tegelijkertijd speelde vanaf 15 uur Teater in Team in de tent voor de kinderen een wervelende show ‘Lorejas’. (toegangsprijs 50 fr.)
Om 19 uur begon Arjaun er ‘Poumelske lesterliekes ‘ te zingen, gevolgd om 19.45 uur door het Dansensemble, waarna vanaf 20.30 uur het (Oostenrijkse) Bier Fest Orchester ten dans speelde. (toegangsprijs 50 fr.)
zondag 13 september
Om 12 uur mis in de kerk van Ledeberg met de medewerking van verschillende koren.
Bij overtrokken weer vertrok op Kattem om 14.30 uur de reclamekaravaan, gevolgd vanaf 15 uur door de stoet ‘De tijd van toen’, vanaf het einde van de Abeelstraat, naar de Kattemstraat en verder over de Hoogstraat, Ledebergstraat, Dr. Roosensstraat, Pamelse Klei en Brusselstraat. (Samen met de fanfares, de steltenlopers uit Merchtem, D'Vorberger Heimatverein, Dikken Torn e.a. waren ze met een twintigtal.) (7) Na de ontbinding van de stoet moesten de duizenden toeschouwers toch weer de paraplu’s bovenhalen.
Vanaf 18 uur concerteerden in de feesttent verschillende Roosdaalse fanfares, vanaf 19.30 uur speelde en zong er het Oberkrainer Trio en vanaf 20.30 uur speelde de Folk Art Jazzband ten dans. (toegangsprijs 50 fr.)
maandag 14 september
14 uur in de tent, voor de derde leeftijd: ‘Liedjes van toen’ gepresenteerd door Jan Theys, met Jacques Raymond, Rita De Neve e.a. (toegangsprijs 100 fr. met recht op gratis koffie en gebak).
* In het kader van het Festival van Vlaanderen zong de Scola Gregoriana (van Brugge) op 23 oktober om 20 uur in de kerk van Pamel een ‘bloemlezing van Gregoriaanse gezangen en psalmen’. (toegangsprijs 150 fr.)
1988
* Op zondagen 1 mei, 5 juni, 3 juli en 7 augustus van 15 tot 17 uur organisatie, samen met de kerkbesturen, van geleide bezoeken in de kerken van O.L.V.-Lombeek en Strijtem.
* Op zaterdag 27 augustus ging de jaarmarkt zoals vele jaren geleden terug door op Ledeberg. Op de Ledebergdries stonden kramen met onbreekbare kammen, muzikale kookpotten, …geurige hotdogs, cholesterolarme hamburgers, … (staangeld: 250 fr. voor een kraam van maximaal 6 m) Ook ging er een veeprijskamp door voor kleinvee en neerhofdieren. Op de Kapelleweide was er rommel- en antiekmarkt (staangeld: 200 fr. voor 4 m standplaats) en op de speelplaats van het IMI kindermarkt (geen staangeld). In de Kluis serveerde het RAP ‘zeer grote’ pannenkoeken.
* Dikke Roosdaalse feesten
Alle festiviteiten gingen door in de tent aan de gemeenteschool te Pamel, met uitzondering uiteraard van de stoet.
vrijdag 9 september
Vanaf 21 uur Radio Contact Turbo Show, fuif. (toegangsprijs 80 fr./100 fr.)
zaterdag 10 september
Om 20.30 uur optreden van de Spaanse volksdansgroep Frederico Garcia Lorca, gevolgd om 21.15 uur door de ‘Verkiezing van de beste Roosdaalse schoonmoeder’. Om 21.30 uur speelde de toneelkring Kunst en Muziek het wagenspel ‘De fruitmarkt aan de Belle’ (8), geschreven door Arnold Blockerije, met omzetting in het Pamels door en muziek van Walter Evenepoel. Om 22.15 uur was er ‘Wedden dat …’ een gekozen prestatie werd uitgevoerd binnen een afgesproken tijdsduur. (9) De avond werd besloten met een tweede optreden van de volksdansgroep. (toegangsprijs 100 fr.)
zondag 11 september
Om 10 uur: ‘Op de nuchtere maag uit bed voor het gebabbel bij het ontbijt’; gesprekken met Roosdaalse ‘grootheden’ bij een ontbijt en tussendoor ‘ontbijtmuziek’. Ook de toeschouwers kregen een ontbijt geserveerd. Om 13 uur opvoering van het wagenspel.
Om 14.30 uur vertrek van de reclamekaravaan, gevolgd vanaf 15 uur door de stoet met als thema ‘het handelsgebeuren in de tijd van de boerentram’, vanaf de Molenstraat, langs de J. De Schepperstraat, O. De Vidtslaan, Lombeekstraat, Kapellestraat, Groenenboomgaardstraat, J. De Schepperstraat, Pamelse Klei en Brusselstraat.
 

Om 17 uur aan de ingang van de feesttent uitvoering van de 'Dikke van Pamel mars' door de Roosdaalse fanfares, gedirigeerd door de componist, waarna er opnieuw een opvoering volgde van het wagenspel. Vanaf 18 uur speelde de Collegians Band, werd eenmaal onderbroken voor het wagenspel, en speelde dan verder ten dans. (toegangsprijs 100 fr.)
maandag 12 september
Om 14.30 uur was de derde leeftijd uitgenodigd op de Maria Tell Show. (toegangsprijs 100 fr. waarin koffie en gebak)
1989
* Dikke Roosdaalse feesten
Ook dit jaar stond er een feesttent aan de gemeenteschool te Pamel.
vrijdag 8 september
Vanaf 21 uur discobar Epidemic, fuif (toegangsprijs 100 fr.)
zaterdag 9 september
Om 20 uur wagenspel ‘All right, de bok en de geit’ (10), geschreven in het Lombeeks dialect door Eddy Suys, met muziek van Walter Evenepoel, opgevoerd door de toneelkring Kunst en Muziek. Daarna was het de beurt aan de volksdansgroep Die Roselaer met ‘Bij ons in Vlaanderen’, die op een onderbreking na voor opnieuw het wagenspel, volksdanste tot 23 uur. Niet het einde van de avond want er volgde nog ‘dans en vermaak’. (toegangsprijs 100 fr.)
zondag 10 september
Bij een warm najaarsweertje vertrok de reclamekaravaan om 14.30 uur, gevolgd om 15 uur door de stoet van 13 groepen met als thema ‘Lombeek vroeger en nu’ (11) vanaf de J. Jansstraat, over de Koning Albertstraat, O. De Vidtslaan, J. De Schepperstraat, Pamelse Klei en Brusselstraat. (Samen met de fanfares, Dikken Torn e.a. waren ze met een twintigtal.)
Om 18 uur voerden de Roosdaalse fanfares weer de ‘Dikke van Pamel mars’ uit. Daarna vanaf 19.30 uur Oberbayeravond met het Bier Fest Orchester, alleen om 20.30 uur even onderbroken voor de uitreiking van 75000 fr. aan prijzen aan de thema-groepen die deelnamen aan de stoet. (toegang gratis)
 


de Zavelkring: 'Het Kasteel van Rokkenborch'; 1e prijs.


café Pajottenland: 'Lombeek op zijn Breugels': 2e prijs


gepensioneerden Kattem: 'volksdans'; 5e prijs (12)

maandag 11 september
Om 14.30 uur voor de derde leeftijd, grote Salamandershow met Kees Brug en na 16.30 uur nog gelegenheid tot dans en vermaak. (toegangsprijs 100 fr. met recht op koffie en gebak)
* Vanaf 14.30 uur jaarmarkt, kindermarkt en veeprijskamp op de Kapelleweide en omgeving op zaterdag 21 oktober.
1990
Dikke Roosdaalse feesten
In feesttent aan de gemeenteschool te Pamel.
vrijdag 7 september
Vanaf 21 uur Radio Veronica Drive-in-Show, fuif (toegangsprijs 80 fr./100 fr.)
zaterdag 8 september
Vanaf 20 uur Poolse volksdans met Stowarzyszenie Zespol Tanca Ludowego ‘Kos’ uit Lublin. (13) Om 21 uur volksmuziek met De Veske Voljieir. Om 22 uur opnieuw Poolse volksdans en om 22.45 uur nogmaals De Veske Voljieir. (toegangsprijs 100 fr.)
zondag 9 september
De reclamekaravaan vertrok om 14 uur bij zonnig weer, gevolgd om 14.30 uur door de stoet met als thema ‘Roosdaal in de tijd van voor en na de fusie’ (14 groepen), vanaf de Schilder Evenepoelstraat en vervolgens langs de Rombautstraat, Lostraat, Herststraat, Kattemstraat, Hoogstraat, Ledebergstraat, Ledebergdries, Dr. Roosensstraat, Pamelse Klei en Brusselstraat. (Samen met de fanfares, Dikken Torn e.a. waren er ca. 20 groepen.)
 


café 't Hart van Roosdaal: 'met de pruimen naar de Belle';
3e prijs en ook de prijs van de gemeente

Om 17.30 uur voerden de Roosdaalse fanfares de ‘Dikke van Pamel mars’ uit. Om 18 uur begon dan het volksfeest met het orkest The Evergreens, alleen om 20.30 uur onderbroken om voor 100000 fr. prijzen uit te delen aan de thema-groepen van de stoet. (toegang gratis) Om 23 uur werd de avond afgesloten met een ‘Hawaïaans’ vuurwerk.
maandag 10 september
Vanaf 14 uur opnieuw Kees Brug Show voor de derde leeftijd. (toegangsprijs 100 fr.)
1991
Dikke Roosdaalse feesten
In feesttent aan de gemeenteschool te Pamel.
vrijdag 13 september
Vanaf 21 uur fuif met discobar Atlantis (Radio Atlantis Drive in Show), later ook optreden van de groep Toast. (toegangsprijs 200 fr./250 fr.)
zaterdag 14 september
Amusementsavond vanaf 20 uur met de Cruncho Granola Big Band. Omstreeks 20 uur en 22 uur bracht toneelkring Kunst en Muziek de revue ‘Doen voor groen’, geschreven door Eddy Suys. (toegangsprijs 100 fr.)
zondag 15 september
De reclamekaravaan vertrok om 14 uur, de stoet met als thema ‘Op en om de Dender’ rond 14.30 uur, vanaf de Oude en Nieuwe Kaai langs de Gootjesstraat, Keerstraat, Wolvenstraat, Gasthuisstraat en Brusselstraat. (in het totaal, met Dikken Torn e.a. erbij ‘slechts’ ca. 15 groepen).
Na het fanfareconcert om 17.30 uur, met de ‘Dikke van Pamel mars’, begon vanaf 18.30 uur het volksfeest met opnieuw het orkest The Evergreens. Tussendoor werden er om 19.30 uur voor 100000 fr. prijzen uitgedeeld aan de thema-groepen van de stoet. Vanaf 20 uur trad Sam Gooris op. Om 21.30 uur was Kunst en Muziek nog aan de beurt. (toegang gratis)
maandag 16 september
Vanaf 14 uur show-namiddag voor de derde leeftijd met weer Kees Brug (toegangsprijs 100 fr. met opnieuw recht op koffie en gebak)

Het viel vooral het laatste jaar op, minder activiteiten, minder vernieuwing, minder groepen, de werking sputterde. Er volgde een evaluatievergadering waarop Stefaan Maekelberg ontslag nam en Frans De Vos de nieuwe voorzitter werd. Maar tevergeefs, de werking viel stil. Met het resterende geld werd later nog voor de vroegere medewerkers-leden de deelname aan een opvoering in Overmere-Donk georganiseerd.



-----------------------------------------------------------------------
(1) De vzw wou haar werking opentrekken: hoewel de Dikke van Pamel feesten een succesvol verloop kenden, was enerzijds hun aanleiding, nl. de honderdste verjaardag voorbij en anderzijds waren ze vooral een Pamelse aangelegenheid geweest.
(2) M.a.w. a-politiek, wat vanuit de oppositie, o.a. door de SP, in vraag werd gesteld, gezien de sterke aanwezigheid van de CVP.
(3) Ook bakten zij het ‘Dikke van Pamel brood’, zo groot als een ‘karrewiel’!
(4) Ook pendelden er regelmatig twee bussen naar de rotstuin, de tropische en orchideeën serres van de tuinbouwschool op Anderlecht.
(5) Geen Dikke van Pamel feesten meer, maar Dikke Roosdaalse feesten!
(6) Ook expo van nieuwe auto’s?
(7) De dartspelers van café ’t Hart van Roosdaal stelden beenhouwers voor, die na de stoet hun meegebracht zwijn ter plaatse slachtten en per opbod verkochten ten voordele van het MPC Sint-Franciscus!
(8) Of was het ‘De Jetbees on de Belle’?
(9) Bij mislukking moest er de volgende dag een tegenprestatie worden uitgevoerd.
(10) Verwijzend naar de twee politieke partijen in O.L.V.-Lombeek van voor de fusie.
(11) ‘Aanvankelijk voelden de Lombekenaren er niet veel voor om zelf aan de stoet deel te nemen.’ zo schreef Frans Timmermans in ‘Het Nieuwsblad’ van 11/9/1989. Typerend voor de Lombekenaren?
(12) Fons en zijn compagnons kreeg de prijs van de burgemeester.
(13) De Poolse dansers werden opgevangen bij Roosdaalse gastgezinnen.





Aangevuld in april 2024.