boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex V >artikel


Vandoren Raymond

Onderpastoor te Pamel van 1951 tot 1955

Werd geboren op 10 december 1920 te Veltem-Beisem. (1) Na de lagere school volgde hij de moderne humaniora aan het Sint-Pieterscollege te Leuven. Omdat hij priester wou worden studeerde hij van 1938 tot 1939 thuis Latijn, legde er bij Mgr. De Smedt examen van af, verkreeg de toelating het Sint-Jozefsseminarie in Sint-Kathelijne-Waver te volgen (1939-1942), om daarna van 1942 tot 1945 verder te studeren aan het grootseminarie te Mechelen, waar kardinaal Van Roey hem op 27 mei 1945 priester wijdde. Daarop werd hij leraar (rekenkunde, Nederlands, Duits, zang!) aan het Onze-Lieve-Vrouwcollege te Tienen. Al in 1946 werd hij aangesteld tot onderpastoor te Huldenberg, vijf jaar later, in 1951 tot onderpastoor te Pamel.
Volgens eigen schrijven (2) heeft hij te Pamel hard gewerkt: iedere zondag preken in de vroegmis; vóór iedere 1e vrijdag te Pamel en op Ledeberg de biecht horen van de schoolkinderen; rond de grote feestdagen de communie ronddragen bij de zieken en bejaarden, 'dit te voet tot zelfs naar de Woestijn, op de grens van Gooik, steeds vergezeld en voorafgegaan van een misdienaar met bel. Deze laatste was blij dat hij niet naar school moest gaan en met mij spek met eieren mocht eten bij den boer.' Om Sint-Pieterspenning op te halen ging onderpastoor Vandoren rond in alle huizen en bezocht aldus minstens jaarlijks alle gezinnen van de parochie. 'Hartelijk was de ontvangst overal.' Ook was hij als onderpastoor proost van de 'mannelijke' parochiale verenigingen: de Boerenbond, de B.J.B.-jongens, .... en van de jongenschirogroep die hij in 1953 had opgericht.

 


Met de B.J.B. trok hij in 1952 op bedevaart naar Lourdes: 'Mij trof bijzonder hun vroomheid, maar ook veel aandacht voor de bergtochten in en om Lourdes.' Op de foto, onderpastoor Vandoren in de sneeuw van de Cirque de Gavarnie.

 

'Alles bijeen was ik gaarne in Pamel. ... Ik mocht rekenen op vele bereidwillige medewerkers.' Maar op 17 december 1955 werd Raymond Vandoren benoemd tot onderpastoor te Tervuren en op 19 juli 1964 tot pastoor te Everberg en bleef het, 31 jaar lang, tot 30 juni 1995. Dan verhuisde hij naar Erps-Kwerps waar hij nog regelmatig bijsprong in de parochies Erps en Kwerps. Hij overleed begin oktober 2009 te Erps.


-----------------------------------------------------------------------
(1) Zoon van Felix Vandoren en Livina Gellens.
(2) In een brief aan Van Herreweghen Herman, opgenomen in '100 jaar Sint-Gaugericuskerk te Pamel', Extranummer DF-Klokje, Davidsfonds Roosdaal, 2003, 244 p. Aldaar pp. 183, 184.