boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex V >artikel


Vanden Borre Petrus Philemon
+
echtgenote Guldemont Albina Catharina
 

Vanden Borre Petrus Philemon
Geboren te Pamel op 20 oktober 1922 (1) en overleden te Roosdaal op 23 juni 2016. Gehuwd met Albina Guldemont, wonend aan de Kattemkets (nr 3). In het gezin werden 4 kinderen geboren.
Philemon studeerde enkele jaren op internaat, groeide op tot een grote, slanke jonge man, volgde koloniale lessen om naar Congo te vertrekken, maar dat zag Albina niet zitten. Hij werd dan op Kattem fruitkweker van aardbeien, frambozen, trosbessen, al dan niet in serres, en in volle grond appelen en peren. Hardwerkend het ganse jaar door: planten, snoeien, dunnen, plukken, ... ook sorteren van het fruit in de koelcellen en bakken timmeren waarin de vruchten werden verkocht. Ook de kinderen moesten meehelpen: “Uren en uren ‘peren dunnen' met het voorbeeld van ‘de foute peer' in onze achterzak, weken aan één stuk van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, koud of warm, elke vrije dag of vakantie.” (2)
Philemon had eveneens een ruime belangstelling voor wetenschappen en deed in boeken, tijdschriften, op TV heel wat kennis op, die hij dan wou doorgeven aan zijn kinderen. “Verbanden leggen, inzicht verwerverven, zelf leren denken, analyseren, ... “ waren daarbij belangrijk. “Tijdens het werk op het veld werden ons deze inzichten bijgebracht, strikvragen gesteld ... en o wee als we het antwoord niet wisten.” (2) Ook voor de schoolrapporten was hij veeleisend, “dat kan beter” (2) klonk het vaak.
Samengevat: perfectie, doorzetten en volharden ... nooit opgeven. “Soms een zegen, soms een vloek, maar al bij al bekijken we het als een rijkdom.” (2)

Guldemont Albina Catharina
Geboren te Pamel op 30 juni 1924 en overleden te Roosdaal op 7 december 2009.
In 1938 werd ze, als leerling van het achtste leerjaar op Ledeberg, primus van alle 120 scholen van de Zusters van de Christelijke Scholen van Vorselaar. (3)

 
 

Maar de omstandigheden in het gezin (vader gestorven) lieten haar niet toe verder te studeren.
Introvert, weinig sociale contacten, maar wel “een buitenmens, een natuurmens” (4). Hard werkend op het fruitbedrijf en in het huishouden, efficiënt met inzicht en planning.
Samengevat: één van haar gezegden: “Doe wel en zie niet om.” (4)

 -------------------------------------------------------------------------
(1) Philemon van Fina's, zoon van Arthur Van den Borre, in 1921 gehuwd met Alice Barbé, kleinzoon van Petrus Van den Borre en Virginia Asselman en achterkleinzoon van Gaspar Van den Borre en Joanna Josephina G(h)ijsels (Fina).
(2) Eén van zijn kinderen in de afscheidsviering.
(3) In archief van de zusters.
(4) Eén van haar kinderen in de afscheidsviering.