Roosdaal/gemeentelijk onderwijs, aanvullingen |
|
1965
De gemeenteraad had de keuze tussen drie hoofdonderwijzers: Hippolyte Elpers in Pamel, Gerard Van Nerom in Strijtem en Oscar Van Ransbeeck in O.l.V.-Lombeek. Het werd Hippolyte Elpers. Beide andere bleven onderwijzer met behoud van verworven rechten (en wedde). Vandaar dat de gemeenteraad ook besliste ‘dat de drie hoofdonderwijzers samen met de schepen van onderwijs één college vormen om het dagelijks bestuur te verzekeren.’
1966
Door een beslissing van de gemeenteraad op 22 februari werd het leerlingenvervoer uitgebreid en reden de bussen in alle deelgemeenten. In 1968 kostten de schoolbussen per schooldag 1400 fr. aan de gemeente.
De haltes waren sterk afhankelijk van de woonplaats van de leerlingen. ‘Het Gemeentebestuur zal trachten terzake zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen der ouders.’ Meer nog: ‘De leerlingen kunnen altijd langs de weg teken geven tot stoppen aan de schoolbussen ten einde zich in de bus te doen opnemen.’ (1)
1971
Op 13 december besliste de gemeenteraad dat de tekenlessen door een speciale leerkracht zouden worden gegeven en op 29 januari 1973 werden uren in ‘machineschrift’ voorzien.
1972
Raadslid Vandevelde diende een voorstel in waarbij het gemeentelijk onderwijs zou overgeheveld worden naar het rijksonderwijs, wat echter door de gemeenteraad werd verworpen.
1973
Na het overlijden van Hippolyte Elpers zou Gerard Van Nerom hem opvolgen gezien zijn verworven rechten. Maar er was nog een tweede kandidaat, Corneel Evenepoel, en hij kreeg in de gemeenteraad tweemaal de meeste stemmen. Maar uiteindelijk moest de gemeente toch Gerard Van Nerom aanstellen als hoofdonderwijzer. 1975
Op 27 juni kregen de leerlingen vrijaf omwille van de doortocht van de Ronde van Frankrijk.
1979 (1)
1985
Om hun kas te spijzigen waren de oudercomités vindingrijk:
De jaren nadien kwamen er eetfestijnen, triangelontbijtpakketten, … In O.L.V.-Lombeek was de Gezinsbond de sponsor van het Sinterklaasfeest en de voor- en naschoolse opvang.
1985
Vestigingsplaats Pamel werd gemengd, zogezegd omdat de vrije lagere school op Ledeberg eveneens gemengd werd. Toen de basisschool hierover overleg vroeg begon een politiek steekspel: de oppositie beschuldigde het I.M.I. zich niet te houden aan een vermeend contract van vele jaren geleden. Op Ledeberg was een belangrijke reden dat de secundaire school er al gemengd was, maar men had ook vernomen dat er ouders hun meisje zouden inschrijven in de gemeenteschool van Pamel-centrum, wat door de meerderheid werd bevestigd met de opmerking dat ze dit niet zou/kon weigeren. Een gezamenlijke mededeling zoals het I.M.I. voorstelde zag Eddy Suys, schepen van onderwijs, niet zitten. Uiteindelijk werden beide scholen gemengd.
1986
In Pamel, Strijtem en O.L.V.-Lombeek was er in september nog een mis ter ere van de H. Geest.
1987
(2)
Het werd een traditie in alle vestigingsplaatsen, naar de Ardennen, de zee, de Limburgse Kempen, …
1988
Naar het einde toe van het schooljaar organiseerde elke vestigingsplaats op de eigen wijze meestal een schoolfeest, zo ook in 1988 in Strijtem: ‘optreden van de kinderen – visvangst – ballonwedstrijd – tombola – spel en plezier – lekkere hamburgers en hot-dags – ijsjes – gebakjes – drankjes …’.
1990
Vanaf 5 februari warme maaltijden, opgediend in ’t Vlot.
1996
Jaarlijks kwam begin december in de vestigingsplaatsen de Sint op bezoek, werd er gefeest en enkele weken later was het opnieuw feest, het kerstfeest. Zoals in Pamel:
(3)
Later ging het kerstfeest van Pamel door in het Koetshuis, met o.a. toneel van de 6e jaars.
1997
Actie ‘Red de aarde’, meevaren met de milieuboot op de Dender, deelname aan de ‘Week van het bos’. Ook de jaren nadien waren er nog ‘opruimacties’, maar werd eveneens deelgenomen aan andere acties: o.a. aan de ‘Week van de zwakke weggebruiker’ of in solidariteit met langdurig of chronisch zieke kinderen aan de ‘pyjamadag’.
2004
Oprichting van een schoolraad.
2005
Naar goede gewoonte werden de grootouders uitgenodigd, zo in Strijtem:
(4)
2018
Eveneens in Pamel en Strijtem.
|
|
-----------------------------------------------------------------------------
(1) Burgemeester Van Cauwelaert in omzendbrief aan de inwoners in augustus 1979.
(2) In ‘Weekblad AZ’ van 6/11/1986
(3) In ‘Het Gouden Blad’ van 8/1/1997.
(4) In ‘Het Laatste Nieuws’ van 24/11/2005.
|
|
Aangevuld in april 2024.
|
|
|
|
|