boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex O > O.-L.-V. > artikel


Onze-Lieve-Vrouwparochie/retabel, verborgen
* In 1580, ten tijde van de godsdienstoorlogen zou het retabel zijn verborgen in de schuur van een Lenniks pachthof dat werd platgebrand, maar de schuur bleef als bij wonder gespaard.

Veel plastischer werd het verhaal verteld in het ‘by-voeghsel’ van het Mirakelboekje:
 


(Het altaar van Onze-Lieve-Vrouw wordt wonderlijk van de vlammen bevrijd.
Toen honderd jaar geleden (1580) de razernij der ketters alles verwoestte, en bijzonderlijk de Vrijbuiters, al de kerken en HH. beelden, en Gods altaren, te vuur en te vlam gaven, zo was het altaar van Onze-Lieve-Vrouw van Lombeek (hetwelk zeer kostelijk en kunstig is versierd met beeld- en snijwerk, vertonend heel haar leven) gevlucht en verborgen geweest in een schuur te Lennik. Heel het pachthof brandde af tot in de grond, uitgezonderd de schuur waar het genoemde altaar was verborgen, niettegenstaande het van alle kanten door de vlammen omsingeld was. Welk wettelijk blijkt uit overlevering van ouders tot ouders en door notariële akten.)

Nu is het wel zo dat de bovenste houten lijst van het retabel kleine sporen van brand vertoont! (1)

* Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou de kerkfabriek in de tuin van de pastorie een geheime kelder hebben laten metselen ‘waar het retabel gedurende een bepaalde tijd een veilig onderkomen vond. De personen die daaraan meewerkten hebben later nooit willen zeggen waar die plaats zich exact bevond en namen stuk voor stuk het geheim mee in hun graf.’ (2)

Bevestiging ervan is wel, zij het summier, terug te vinden in notulen van onder de Tweede Wereldoorlog, die vermelden dat de kerkfabriek kareelstenen ging kopen ‘voor het bergen van de beelden’.




-------------------------------------------------------------
(1) In ‘Pajottenland, een land om lief te hebben’, 2e uitgave 1982, op p. 25 draait Jef Vrancken de redenering om: het verhaal van de brand werd er aan toegevoegd omdat men sporen van rook en brand op het retabel had waargenomen.
(2) Yves Van Schepdael in ‘Kerk en Leven’ van 20 mei 2015.