boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex D > De Pauselijke Zoeaaf >
artikel


De Pauselijke Zoeaaf/in molengebied

Molengebied Pamel

De sympathieke mulder Van Nuffel-Baets woont met zijn flink kroostrijk gezin naast de houten standaardmolen van Pamel. Deze molen – één van de grootste in zijn soort – domineert heel de omgeving. Hij staat daar enig-mooi in het Bruegellandschap.
De vlerken zijn geteisterd en een algemeen herstel dringt zich op, maar de kern is nog zeer kloek en gezond. Wat meer is, de mulder vraagt niets beter dan hem verder te laten draaien, maar dat kostelijk herstel! Ja, hier is hulp onontbeerlijk. Het zou echter onvergeeflijk zijn moest het Gemeentebestuur van Pamel – en het is gelukkig vooruitstrevend en voelt veel voor kultuur en natuurschoon – hier niet ingrijpen en de leiding op zich nemen (met medewerking van Staat en Provincie).
We stonden op de molenberg en zagen niet zo heel ver daar vandaan z'n tegenhanger van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (gelukkig hersteld), de eveneens houten molen van Liedekerke-Impegem en de stenen molen van Denderwindeke. Wanneer men weet dat de watermolen van Meerbeke nog werkt, dan mag men hier toch terecht van een molengebied spreken.

 

R.A. (1)

 


--------------------------------------------------------------------
(1) In ‘Ons Heem', tweemaandelijks tijdschrift van het Verbond voor Heemkunde, Hooimaand 1960. Aldaar p. 223.