boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex D > De Wever D. G. > artikel


De Wever Désiré G./Het Belang van Pamel

 


Uitgegeven van 9 maart 1947 tot 31 december 1948.

 
 

Eerst werd het blad gratis gedeponneerd in alle Pamelse bussen, maar al vanaf 20 april 1947 moest men er een abonnement voor nemen; 45 fr voor een abonnement tot 1 maart 1948. Maar blijkbaar moesten een aantal/alle abonnementen eind december 1947 toch hernieuwd worden:

 
 
In juni 1948 dacht Désiré De Wever aan stoppen, maar zette toch door. Wel verminderde hij het ritme van verschijnen van het blad, van wekelijks naar tweemaal per maand:
 

 

Was het aantal abonnementen te klein? Waren de inkomsten uit reclame te pover? Feit is dat Désiré De Wever begin oktober 1948 een uitweg zocht in een gezamenlijke (opnieuw wekelijkse) uitgave met 'Denderland' uit Liedekerke:

 
 

Het blad met de twee titels (!) kende echter maar een kort bestaan en eind oktober 1948 verscheen 'Het Belang van Pamel' opnieuw afzonderlijk, tweemaal in de maand. Niet voor lang echter, want al op 31 december 1948 schreef Désiré De Wever:

 
 

Achteraf bleek dit de aankondiging van het definitieve einde van 'Het Belang van Pamel' te zijn geweest.

* 'Het Belang van Pamel' werd uitgegeven in ongelijke formaten en op verschillende papiersoorten; oorspronkelijk 1 blad bedrukt langs beide zijden, vanaf 6 april 1947 een dubbel blad, dus 4 bladzijden tekst.

* In 'Het Belang van Pamel' van 11 mei 1947: 'De artikels in dit nummer werden gedrukt in de spelling waarin ze geschreven werden. Vanaf volgende week wordt de nieuwe spelling toegepast.'

* Bij inzage van alle nummers van 'Het Belang van Pamel' krijgt men vooreerst een beeld van de ravitaillering/rantsoenering in de jaren volgend op de tweede wereldoorlog: om aan het levensnoodzakelijke te geraken moesten de Pamelaars vetstofzegels, zeepzegels, melkzegels, boterzegels, vleeszegels, ... afhalen en omwisselen, zo ook mestoffenkaarten, (steen)kolenkaarten, ... ; bovendien werden zij verplicht hun teelten en dieren te tellen en aan te geven. Désiré De Wever informeerde over wat moest worden gedaan.

* Amusant is ook de verwonderlijke verwoording van de reclame, zoals '... koop dan een platendraaier, thans te bekomen Automatic, t.t.z. 40 minuten spel zonder te moeten omdraaien of hersteken van platen.'
Zeker tot begin 1948 waren het meestal Pamelse handelaars die reclame plaatsten. Ook werden de lezers uitgenodigd op feestavonden, bals, kermissen... ingericht in Pamel. 'Bij gelegenheid van Kermis Belle-Alliance Grote Emmerbolling ...naar Haantjes en geldprijzen'.
Maar ook handelaars uit omliggende gemeenten betaalden voor een 'aankondiging' en Pamelaars werden uitgenodigd op voorstellingen/festiviteiten buiten Pamel (vooral de programma's van 'Ciné Churchill Liedekerke' werden in vele nummers afgedrukt).

 
 

Vanaf juli 1948 werd het: 50 fr voor een plaatsing, 80 fr voor twee plaatsingen, 100 fr voor drie plaatsingen.

* In de beginperiode was er in 'Het Belang van Pamel' plaats voor een mop, soms voor een 'lepel levenswijsheid', voor een mededeling van de Duivenbond en enkele keren ook voor de bekendmaking van een (of meerdere) 'verkoping(en) door notarissen'. Zowel in de 1e als in de 2e jaargang werd regelmatig een voetbalwedstrijd van Denderzonen Pamel aangekondigd of werd er verslag van uitgebracht.

* Over enkele gebeurtenissen gaf 'Het Belang van Pamel' uitvoeriger verslag, zoals over de viering van 25 jaar burgemeesterschap van Joseph De Schepper, over de begrafenis van dokter Cesar Roosens en over de aanstelling van pastoor Jozef Geeraerts.

* Van 4 mei 1947 tot 31 december 1948 vertelde Désiré De Wever in 70 afleveringen de 'Geschiedenis van Pamel', een mix van historische feiten en eigen interpretatie, op basis van notities van mevrouw K. Van Cauwelaert-Van der Kelen.

 
 


* In het nummer van 15 juni 1947 begon Désiré De Wever met de nodige fantasie te schrijven over 'De Dikke van Pamel', tot 27 december 1947, in 28 afleveringen.

* Op 27 december 1947 startte Désiré De Wever nog een derde vervolgverhaal, 'De Zwarte Kater', in 20 afleveringen tot 29 mei 1948. De postkoets werd volgens Joncker ter Duyst overvallen door de gevreesde rover De Zwarte Kater, maar de jonker wordt als de overvaller ontmaskerd door ... De Zwarte Kater.