boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex D > Derideaux L., De Dapper L. > artikel


De Dapper Livina/handwerk
Leerde
 

en leerde aan (1)

 De ‘Stipkrant' (2) van 21/11/1978 was gewijd aan Roosdaal, gevuld met verslagen geschreven door jongens en meisjes uit Roosdaal. Zo ook:

SPINNEN BIJ LIVINA

In ons dorp woont een vrouw die heel goed kan spinnen. We zijn bij haar op bezoek geweest. Ze heet mevr. Levina Derideaux-De Dapper. En ze woont in de Profetenstraat. Ze vertelde ons dat de mensen al vele honderden jaren spinnen. Het is een heel oude kunst.
”Zelf heb ik geen schapen”, vertelde Livina, “maar mijn ouders hebben er wel. En van hen krijg ik dus de wol. Die wol is altijd vettig. Als je ze niet afkookt als je iets gebreid hebt is ze waterdicht. Net zo waterdicht als de dikke wollen vacht van een schaapje. De beste wol is die van het merinoschaap. Je kan de wol ook kleuren met plantensappen. Met uienschillen krijg je geel, vlierbessen geven paars, walnoten maken de wol bruin.”
Spinnen is niet zo gemakkelijk als we dachten. We mochten het ook eens proberen, maar het lukte niet zo best. Het moeilijkste is de richting van het wiel aanhouden en intussen toch heel regelmatig trappen. Je moet met je handen en je voeten tegelijk werken. Je kan ook op een tol spinnen, dat deden de herderinnetjes vroeger. Dat gaat natuurlijk veel minder vlug.
Livina kan ook weven en klossen. Ze breit truien en kousen en vele andere dingen van de wol die ze zelf spint. Ze vindt dat heel plezierig en het is nog mooi ook. Mooier dan je het in de winkel kan kopen!


-----------------------------------------------------------------------
(1) Zo gaf zij o.a. in 1980 enkele lessen macramé in de toen in Roosdaal fungerende School voor Plastische Kunsten; in 1983 ook in de afdeling Kleding van het I.M.I.
(2) Gratis bijvoegsel Het Nieuwsblad, De Standaard, De Gentenaar, Het Handelsblad.