boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex D > artikel


De Dapper Etienne

Missionaris van Scheut, in Japan, op de Filippijnen
Geboren te Pamel op 17 maart 1933 (1) (2).
Eerst ging hij naar de gemeenteschool te Poelk, dan trok hij naar het Sint-Aloysiuscollege te Ninove, maar voltooide de oude humaniora aan het Sint-Pieterscollege te Jette. In september 1952 trad hij in het noviciaat van de missionarissen van Scheut in Zuun, studeerde filosofie en theologie in de studiehuizen van de orde te Néchin, Kessel-Lo en Scheut. Hier werd hij op 3 augustus 1958 priester gewijd. Zijn ouders waren intussen naar Dilbeek uitgeweken, waar pater De Dapper op 10 augustus 1958 zijn eremis opdroeg.
In september 1959 vaarde hij af naar Japan, waar hij eind november arriveerde. In Nibuno studeerde hij twee jaar lang de Japanse taal, de lokale cultuur, de godsdiensten. Dan werd hij parochiepriester o.a. in Kurashiki. Eind 1967 verhuisde hij naar de Filippijnen en was er werkzaam in Baguio, Tagudin, Suyo, Cervantes-Quirino. Hier vierde hij in 1983 zijn zilveren priesterjubileum.
 

In 1989 keerde hij terug naar Tagudin. Liefst trok hij vanuit de missiepost in de stad, naar de parochies in de bergen.
Wanneer hij naar België op vakantie kwam, maakte hij van de gelegenheid gebruik om wat gelden in te zamelen voor zijn missiewerk, maar naarmate de jaren vorderden en nadat vader in 1976 was gestorven bleef hij steeds langer weg, om tenslotte voorgoed op de Filippijnen te blijven. Hij overleed te Manilla op 24 maart 2017 en werd begraven te Tagudin.

Een missionaris in hart en nieren!


---------------------------------------------------------------------------
(1) Zoon van Maurice De Dapper en Marie Loosveldt.
(2) Broer van Livina De Dapper.