boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex W > artikel


Molens Wastiels

Elektrische cilinder-/mechanische molens te OLV-Lombeek

Nadat Jozef Wastiels in 1935 te OLV-Lombeek aan de Koning Albertstraat (nu nr. 134) de hoeve Vossen had gekocht startte hij er in 1936 de Molens Wastiels. Jozef bleef zaakvoerder tot in 1962. Toen nam zoon Maurits de leiding over tot hij in 1984 werd opgevolgd door zijn zoon Eddy. In 1989-1990 werd het bedrijf omgevormd van een bvba naar een nv. Rond 1996 werd de maalderij De Kroon uit Zandbergen overgenomen, waarbij diens commerciële activeiten te OLV-Lombeek werden ingevoegd. (1) Tenslotte betekende 2013 het einde van de uitbating van de Molens Wastiels te OLV-Lombeek.
Op zijn hoogtepunt stelde het bedrijf acht werknemers te werk.
 

Voor de oude voorgevel van het woonhuis werd in de jaren (19)50 een nieuwe gevel van siermetselwerk geplaatst met massieve blauwe steen in verwerkt. Van de zijgebouwen bleven vooraan de trapgevels en links ook de faiencetegels behouden.
 

Rechts vooraan (nr. 1) staat het weeglokaal waar het aangevoerde graan werd gewogen. In de rechtervleugel erachter (nr. 2) installeerde Jozef Wastiels in 1936 zijn elektrische cilindermolens. Deze werden in de loop der jaren uitgebouwd tot een groep mechanische molens die gelijktijdig meerdere mengsels konden malen. Samen hadden deze molens een vermogen om per uur tot 5 m³ graan te vermalen. Het beste graan kwam uit Duitsland, vooral uit de kalkrijke Moezelstreek. Inlands graan was meer geschikt als veevoeder. In 1947 werd een gedeelte van de rechtervleugel (nr. 2) verhoogd om het graan (eerst in zakkengoed) te kunnen optrekken en het dan te leiden naar de verschillende molens. Bovendien werd, vooral nadat het plaatsen van graansilo’s in het achter gelegen parkgebied (nr. 5) geen vergunning kreeg, gestreefd naar een ‘just in time’ aanvoer waarbij het graan onmiddellijk werd opgetrokken en verwerkt. Erachter in het opnieuw lagere gebouw (nr. 3) plaatste Maurits in 1964 twaalf ronde silo’s bestaande uit staalnetten en gaasdoek om het meel op te slaan. Ernaast bouwde Eddy in 1996 een nieuwe opslagruimte (nr. 4) voor de opslag en de verpakking van meel/bloem. Vroeger waren de verpakkingen in jute, maar om hygiënische redenen werden ze vervangen door papier en plastic verpakkingen.
Gedurende meerdere jaren reden twee aangepaste witte vrachtwagens uit om de klanten te bedienen: 95 % waren professionele klanten, 5 % particulieren. (2)
 

1972

in politiek gemeentelijk informatieblad GB Kontakt

 

1988

in reclamebrochure t.g.v. de Dikke Roosdaalse Feesten

 

1997

in reclametijdschrift De Belleman

 

2013

in reclamebrochure t.g.v. de 15e Roosdaalse Sneukeltocht

Toen in 2013 het malen werd stopgezet werden de molens verkocht. (3) Nog enkele jaren kreeg ‘The Boilie Factory’, een karpersspeciaalzaak van dochter Liesbeth Wastiels en partner er onderdak, maar in 2020 werd aangekondigd dat de gebouwen van Molens Wastiels zouden omgebouwd worden tot residentie De Molens, goed voor 2 mezzanine lofts, 11 tuin- en terrasappartementen en 4 woningen.




--------------------------------------------------------------------
(1) Op de trapgevel rechts staat de haan die ooit de maalderij De Kroon sierde.
(2) Luc Van Cauwelaert in Rausa, tijdschrift van Erfgoed Rausa, 3e jg. 2015, nr. 8. Aldaar pp. 10-12.
(3) En verhuisden naar de Vendée in Frankrijk.





Aangevuld in november 2024.