boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex S > artikel


Suykens Maria Joanna Albertina

Zuster Maria
Geboren te Hingene-Eikevliet op 5 juni 1939. Op 31 augustus 1963 trad ze in bij de Zusters van de Christelijke Scholen van Vorselaar en werd er op 3 augustus 1966 geprofest als zuster Florentia. (1) Ze volgde eerst een technische richting, maar als zuster studeerde ze te Vorselaar nog voor kleuterleidster. Op 20 juli 1974 kwam ze naar Ledeberg en was er 16 jaar lang kleuterleidster in het I.M.I. Ze vertrok op 17 augustus 1990 naar Tielt-Winge waar ze kleuterleidster was tot haar pensionering. Dan ging ze wonen in het klooster te Hoboken. Daar overleed ze op 20 maart 2016.
Zuster Maria was een trouwe religieuse en tegelijkertijd een attente (2), soms wat eigengereide kleuterleidster. Vele jaren was ze ook catechist in de parochie Sint-Apollonia op Ledeberg. In de omgang was ze er gekend als spontaan, optimistisch met een kwinkslag. Na de schooluren reed ze geregeld op haar brommertje het klooster uit, naar de ouders van een van haar kleuters, naar een bevriend gezin, om behulpzaam te zijn of alleen maar om te babbelen en een glaasje te drinken.
Ze hield van de mensen van Ledeberg, wou er altijd naar terug, zelfs in de jaren dat ze ernstig ziek was, ziekte die ze met een optimistische levensmoed heeft gedragen.


-------------------------------------------------------------------
(1) Later nam ze haar geboortenaam weer op, als zuster Maria.
(2) Met een bijzondere aandacht voor enkele fysiek of mentaal zwakkere kleuters.