boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex S > artikel


Stockmans Frans, priester
en zus
Maria, zuster Liberta

* Stockmans Frans
Geboren te Pamel op 3 oktober 1910. (1)
Na zijn lagere school te Pamel volgde hij de humaniora in het Klein Seminarie van Mechelen. Zijn priesteropleiding kreeg hij ook te Mechelen aan het Groot Seminarie.
Tijdens zijn studies was Frans Stockmans vanaf 1926 lid van de Pamelse Studenbond, waar hij gefundeerde spreekbeurten hield, o.a. in augustus 1930 over ‘Gezelle als priester’ of gedichten voordroeg, o.a. in december 1933 ‘Hier sta ik’ van Frans van Raemdonck. Toen schreef de verslaggever: ‘Waren we allen zo werkzaam als deze, dan zou onze bond ook zulk laag peil niet zijn gezonken.’ Hij speelde ook een rol in de eerste twee toneelstukken die de Stundentenbond opvoerde.
Op 15 juni 1935 werd Frans Stockmans te Mechelen priester gewijd.
 


 

Eerst stond hij enkele maanden als subregent in het Sint-Pieterscollege te Leuven. Dan werd hij achtereenvolgens onderpastoor te Halle-Booienhove (ongeveer 3 jaar), te Gooik en te Sint-Kathelijne-Waver. Hier in de Sint-Augustinusparochie werd hij tenslotte, op 23 juni 1953, benoemd tot pastoor.
Hij overleed te Sint-Kathelijne-Waver op 19 november 1962.

 


* Stockmans Maria

 


 

Te Leuven haalde ze haar diploma van verpleegster en te Brugge dat van vroedvrouw. Als gewone gasthuisnon begonnen werd ze later directrice van de kliniek Maria Middelares te Sint-Niklaas. In het klooster werd ze overste te Sint-Niklaas en te Sint-Lievens Houtem.

 

 

 

--------------------------------------------------------------
(1) Zoon van Petrus Stockmans en Delphine Van Saene (Kriebrug te Pamel).