boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex M > Meiershuis > artikel


Meiershuis/gebouwen

In de jaren (19)70 nog beschreven als:

' Voormalig meiershuis, in 1644 bewoond door Peter Evenepoel, in kern mogelijk opklimmend tot XV-XVI (? cf. fundamenten) doch in de loop der tijden verbouwd. Heden is het een éénlaags boerenhuis met één bouwlaag van vijf traveeën (dubbelhuis) afgedekt met een stomp zadeldak (pannen), waarbij aansluitende hoevegebouwen uit XIX. Witgekalkte baksteenbouw met gebruik van zandsteen. In de voorgevel werd de plint ca. 25 jaar geleden vernieuwd. Zeer brede (ca. 140 cm ) zandstenen deur met accoladelatei, bekronende rondboogdruiplijst met gestrekte uiteinden en een vierkant bovenlichtje; deurposten met aanzet van de hoge, sterk uitspringende en afgeschuinde plint waarvan nog een vlak kordon in het metselwerk loopt. Beluikte rechth. vensters eertijds met kruiskozijnen: speklagen ter hoogte der middenkalven, boven- en onderdorpels en hoger gelegen grote ontlastingsbogen.
In de achtergevel, een deels dichtgemetseld kloosterkozijn met negblokken en ontlastingsboog, en een rechth. deur met zandstenen posten. Onder de gootlijst, behouden zandstenen lijst wijzend op het feit dat het gebouw voorheen een bovenverd. had, die naar verluidt na brand (waarvan sporen in de constructie) werd afgebroken. De behouden zeer oude fundamenten kunnen wijzen op een “hoge kamer”: zeer soliede constructie van zandsteenblokken met in twee hoeken geprofileerde kraagstenen als aanzet van een ribgewelf: kelderdeurtje van zandsteen met kwartholprofiel en driehoekige neutjes in de neg. Op de begane grond, zolderingen van kinder- en geprofileerde moerbalken op zandstenen kraagstenen.' (1)


-------------------------------------------------------------------------
(1) In 'Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen' 2n Vlaams Brabant Halle Vilvoorde, 2e druk 1977, 827 p. Aldaar pp. 538, 539.