boomstructuur: startpagina >
artikelindex Marge > artikel


Bommen op O.-L.-V.-Lombeek en Pamel

- Op 13 mei 1940 bombardeerde een Duitse piloot met een reeks lichte bommen te O.-L.-V.-Lombeek de strook tussen de kerk en het einde van de Gustaaf Ponchautstraat; te treffen doel was het hoofdkwartier van het 7e bataljon van het Cheshire regiment dat er toen ingekwartierd was (1).

- Tijdens de mobilisatie in 1939 had het Belgische leger op het Espenveld een houten barak opgetrokken. De Duitsers moeten dit gesnoven hebben want op 15 mei 1940 liet een Duitse bommenwerper (of waren het er twee) er een paar bommen op vallen. De barak, gelukkig enkele dagen voordien verlaten door de soldaten, brandde uit. De bomen in omgeving waren verschroeid, van het huis naast de barak waren de ruiten gesprongen, een achterstaand huis was zelfs onbewoonbaar. Erger nog, de 22-jarige Frans De Haen (2) kreeg een bomscherf in het been en overleed enkele maanden later aan de gevolgen van een bloedvergiftiging (1).

- In augustus 1943 dropte (om ervan verlost te zijn?) de (Amerikaanse?) piloot van een (in nood verkerende?) bommenwerper twee krachtige bommen in Berchembos. Gevolg, twee grote bomkraters, de ene dicht bij noordwestelijke bosrand, de andere aan de overkant van het beekje 40 m meer het bos in. Ook heden (2008) zijn beide kraters nog duidelijk merkbaar.

- In oktober/november 1944 viel er een V1 op Tomberg, een vijftigtal meter van de huidige Berchemstraat, (3) met enkele kapotte ruiten en losgeraakte dakpannen tot gevolg. Groter was de schade te O.-L.-V.-Lombeek waar op 7 november 1944 een V1 neerstortte, tussen de Koning Albertstraat en de Meiboomweg. Twee personen werden licht gewond en 75 huizen leden schade (4). Ook de gebrandschilderde glasramen van de kerk werden zwaar beschadigd.

- Er vielen ook heel wat granaten op Pamel: op 18, 19 mei 1940 vooral Engelse granaten, die o.a. het Herregat raakten, verschoten van achter de Dender naar de Duitsers die Pamel binnentrokken; in 1944 voornamelijk granaten van Duitse kanonnen gericht naar geallieerde bommenwerpers, geschut dat soms ‘verdwaalde' over Pamel, en o.a. op 12 juni de woning vernielde van het gezin De Doncker-Wauters aan de Kleistraat.


----------------------------------------------------------------------
(1) Van Herreweghen Herman: 'En toen viel dat hier bij ons allemaal uit de hemel.' in DF-Klokje, Davidsfonds Roosdaal, 1990, nrs 3, 4. Aldaar pp. 57, 58.
(2) Zoon van Désiré De Haen en Maria Bornauw.
(3) Volgens het ‘Commissariaat-generaal voor de passieve luchtbescherming' in ‘Bommen op België: 1940-1945. Hoofdstuk II: provincie Brabant', viel er nog een tweede V1 in Pamel.
(4) In ‘Bommen op België': o.c. (noot 3).