boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex S > artikel


Sint-Martinus

Azijnfabriek
 

Al begonnen in 1904 vroeg Philemon Kestens op 21 november 1905 aan het gemeentebestuur de toelating om azijn te produceren in een hoeve aan de Ramerstraat. (1) Een vijftigtal bewoners uit de onmiddellijke omgeving hadden bezwaren omdat zij vreesden dat het azijnzuur nadelig zou zijn voor hun fruit en hop. Maar Philemon mocht verder azijn maken, een beperkte productie omdat alles handmatig gebeurde. Hij verkocht zijn azijn aan winkels in de regio en ook aan grossisten in ‘koloniale waren'.

 


In 1956 werd modernere apparatuur geïnstalleerd, in 1970 gebeurde de ‘volledige‘ automatisatie van het productieproces. Uiteraard groeide daarmee ook het aantal liter geproduceerde azijn tot ca. 6 miljoen liter in 1980, ca. 7 miljoen in 1985. Deze azijn werd geleverd in flessen onder de eigen naam, maar ook met de etiketten van Colruyt, GB, Delhaize, Makro, ... eveneens bezorgd in vaten of met de citernewagen o.a. aan tal van visbedrijven (voor de opgelegde haring).

 

Het bedrijf bleef in de familie, werd NV Sint-Martinus (adres: Ramerstraat 26 Roosdaal). De concurrentie was hard, o.a. begin de jaren (19)80 trachtte een groepering van azijnbedrijven de Strijtemse azijnfabriek uit de markt te prijzen. Maar bedrijfsleiders Edmond Kestens en Marcel Mannaert (vanaf 1971) hielden het bedrijf goed draaiend, geholpen door 3 werknemers.


foto 2015: voegere, al gerestaureerde gebouwen

foto 2015: recentere productiehal uit 1998
 

In 1993 werd de NV Sint-Martinus dan toch overgelaten en werd ‘member of Burg Group' (Nederland). Technologieën werden aangepast, vernieuwd en nieuwe soorten azijn aangeboden; in 1998 werd een nieuwe productiehal gebouwd. Want gelukkig bleef de productie ter plaatse, nu (2015) al 25 miljoen liter azijn per jaar, wereldwijd verkocht.

 

(2)

 
-----------------------------------------------------------------------------------------
(1) Luc Van Liedekerke: 'Strijtem... nu en altijd'', 1981, 316 p. Aldaar p. 279.
(2) Publiciteit in brochure Sneukeltocht in 2012.