boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex B > artikel


Baetens Bertina

Zuster Apollonia
Geboren te Pamel op 29 december 1911 en overleden te Sint-Niklaas op 5 mei 1991. (1) Op 13 oktober 1936 trad ze in bij de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker. Op 18 oktober 1937 werd ze in het klooster te Sint-Niklaas geprofest als zuster Apollonia. In 1987 werd ze er gevierd voor haar gouden kloosterjubileum.
 


 

Nadat ze eerst als hulp in de keuken van het ziekenhuis Maria Middelares te Sint-Niklaas werkte, had ze er nog vele jaren de leiding over een achtiental medewerkers. Ook toen ze gepensioneerd was bleef ze wonen in de communiteit verbonden aan het ziekenhuis en hielp er nog jaren in de keuken.

Volgens haar medezusters wss ze een goede en vrolijke zuster, door iedereen gewaardeerd. Ook nam ze het op voor meisjes in nood. Toen een weesmeisje niet welkom was in het klooster zei ze tegen moeder overste: 'Als zij hier niet welkom is, dan ben ik ook weg.' En zuster Apollonia kreeg haar zin! (3)--------------------------------------------------------------------------------
(1) Begraven op het kerkhof aan de Lostraat.
(2) In 1920 ontplofte er naast haar op de kermis te Ledeberg een bommetje. Bertina werd zwaar gekwetst in het aangezicht en verloor een oog.
(3) Günther De Mel in 'Rausa', tijdschrift van Erfgoed Rausa, 8e jg, 2020, nr 4.