boomstructuur: startpagina >
artikelindex Marge > artikel


Pamel: twee geallieerde vliegtuigen neergestort, één noodlanding gemaakt

 

* Op 18 mei 1940 stortte een jachtvliegtuig, een Hurricane, getroffen in een luchtgevecht, neer in de Groenenboomgaard ter hoogte van huidig nr 7. (1) De Engelse plioot kon zich redden met de parachute en kwam in een halfwas korenveld tussen de Lostraat en de Reigersbaan terecht. De dertienjarige Gerard Kestens en zijn vriend Benoit Van Belle hebben toen de piloot, schuilend, lopend voor naderende Duitsers, over Ledeberg-Dries en Pamel-Dorp tot aan de Dender geleid. Daar was de brug juist opgeblazen; door het slilb geraakte de piloot toch aan de overkant, waar hij werd opgevangen door Engelse soldaten.
Op 22 februari 1997 werden de resten van de Hurricane in de Groenenboomgaard opgegraven en naar Erembodegem gevoerd voor restauratie. Op 8 juni 2003 bezocht naaste familie van de piloot, samen met o.a. Gerard Kestens, de plaats van de crash, volgde de ontsnappingsroute, ging de resten van het vliegtuig bekijken.
* Op 1 september 1944 stortte in de Wolvenstraat een jachtvliegtuig, een Thunderbolt neer, na laag vliegend te zijn geraakt door brokstukken van een ontplofte munitietrein die het zelf had beschoten. Ook hier kon de Amerikaanse piloot zich redden en kwam op de Zavelberg terecht; was de Duitsers te vlug af, verborg zich in een bosje, dwarste een korenveld, ... kruiste Kaaitvaart, en trok verder met de hulp van een Liedekerkse verzetsgroep langs Boechout naar en over de Dender, ...
Ligt er in de Wolvenstraat nog wat in de tuin achter huis nr 53? Feit is dat ook brokstukken werden weggevoerd.
* Op 19 september 1944 konden de Amerikaanse piloten van een transportvliegtuig C47, nadat het getroffen was door Duits afweergeschut, hun toestel toch nog in de lucht houden tot boven bevrijd gebied, om dan een noodlanding maken, aan de Molenkauter niet ver van de molen van O.-L.-V.-Lombeek. De bemanning werd op de Ninoofsesteenweg opgepikt door een Britse legervrachtwagen. Het vliegtuig zelf werd later door de Engelsen weggehaald.



------------------------------------------------------------------
(1) In tijdschrift ‘Rausa’ van februari 2020 vertelde Frans Segers: ‘Ik herinner me nog goed hoe ik met mijn kameraad Cesar van Gitjes (Van Cutsem) naar het schouwspel keek van een neerstortend vliegtuig. Vanop de Kapellestraat zagen we het Engelse toestel met een brandende motor in glijvlucht naar beneden komen. We zijn ook gaan kijken hoe hij zich achter de Groenen Boomgaard in de grond heeft geboord en hoe een zoon van ‘Protter’ (Kestens) de piloot hielp ontsnappen.’