boomstructuur: startpagina >
artikelindex Straten/pleinen > artikel


Piezelstraat

Genoemd naar ‘inden piesel’ een oude benaming, in 1356, 1360 en 1375, van Dendermeersen (1) waardoor de straat liep. Piezel wordt doorgaans verklaard als ‘Pijzel’ = graanzolder, uit het Latijn ‘pisale’. Moeilijk aan te nemen omdat ‘piesel’ hier betrekking had op weiden en meersen en niet op landbouwgrond. Moet de verklaring dan eerder gezocht worden in wat ‘piezel’ etymologisch o.a. kan betekenen, roede/penis van een stier, een beer?
Vroeger, zeker nog op de kaart van Sanderus (1641), was de Piezelstraat een fragment van een weg op de rechteroever van de Dender van Geraardsbergen tot Dendermonde (2); in Pamel van de Wolfputbeek naar het toenmalige centrum toe. Maar bij regenweer was de bodem in de meersen langs beek en Dender te drassig voor een goede wagenweg. Ferraris (1773-1777) tekende de Piezelstraat wel nog tot aan de Wolfputbeek, echter ze scheen daar niet veel meer dan een drijfweg voor het vee. Zeventig jaar later eindigde de Piezelstraat waar ze het nu nog doet.
Het eerste gedeelte van de Piezelstraat heette, voor de wijzigingen van de straatnamen in de jaren (19)80, de Koe(i)straat. Oorpronkelijk echter werd de Koe(i)straat, o.a. in 1356, Denderstraat genoemd. Deze liep [over de huidige voetweg: Koeistraat (Ks)] naar de Dender, daar kon men verder, eerst eeuwen over een brug, later in een schuit.

 


-------------------------------------------------------------------
(1) Zo was er naar het einde toe van de huidige Piezelstraat langs de Dender de Piezelmaaimeers en nog verder naar de Wolfputbeek toe, het Piezelbroek.
(2) Verbond een aantal gemeentelijke centra: Onkerzele, Grimminge, Zandbergen, Pamel, Liedekerke, Teralfene, Aalst-Mijlbeek, Wieze, Denderbelle en Dendermonde

 


  nr. 11
 

foto 2010
 

Vroegere woonplaats van Jan-Baptist Van den Eeckhoudt, Jan-Baptist Uyttenhove en zoon Hubert.


nr. 28
Het Schuit (gerenoveerd). Vroegere woonst van Cornelis Van der Veken, Jan-Baptist Verpaelst, Benedictus Anhoens.


aan nr. 61


foto's 2024

Kapel met op het altaar het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, erboven dat van de Heilige Gerardus.


nr. 80
Hier woonde Petrus Piret.


nr. 84
Hier stond de woning van Victor Piret en Celina Piret.


nr. 114
Hier woonde Lucienne De Saeger.


nr. 120
 

foto 2012
Wat er nog overblijft van de vroegere hoeve van Remi De Saeger.


nr. 126
Vroeger woonhuis van De Smedt Judocus en De Smedt Felix




Aangevuld in maart 2024.