boomstructuur: startpagina >
artikelindex Straten/pleinen > artikel


Kapelleweide
 

In het eerste kwart van de 20e eeuw stonden de beuken nog verspreid over de Kapelleweide, met ertussen wegeltjes. Toch werd er toen ook al gekapt, ondanks felle tegenkanting van het meisjespensionaat, want ‘deze bomen plaatsen het pensionaat in een groene omgeving waar de leerlingen zich bij hevige zon kunnen ontspannen en handwerk verrichten of luisteren naar het voorlezen van een mooi boek'. (1)
In 1931 verdwenen meerdere bomen toen er een driehoekig tuintje werd aangelegd met middenin een H. Hartbeeld. Tijdens Wereldoorlog II werden de beuken bij gebrek aan brandhout verder gedund. Later verdween ook het tuintje met het H. Hartbeeld. Nog desolater werd de Kapelleweide toen het plein in 1975 werd geasfalteerd. Alleen aan de rand stonden nog enkele bomen, die echter in de jaren 19(90) omwille van veiligheid eveneens werden gekapt.


-----------------------------------------------------------------------------------
(1) Vrije vertaling van een uittreksel uit een brief, d.d. 2/1/1903, van directrice Julie Borginon aan graaf de Mirepoix.

  nr 5
 

foto 2007
 

Rechts en vooraan links de gebouwen van het I.M.I.-secundair, achteraan links de I.M.I.-basisschool. Rechts stond vroeger het meisjespensionaat, ook verschillende jaren vestigingsplaats van de muziekschool.


nr 7

 

foto 2007
  I.M.I.-basisschool


 

foto 2007
 

Klooster van de zusters van Vorselaar: hier woonden I.M.I.-directrice (secundair) zuster Polexine, I.M.I.-directrices (basisschool) moeder Pacomia, moeder Felicie, zuster Gemma, zuster Maria, zuster Marie-Borgia, zuster Berthilia.


nr 8
Hier stond de herberg 'A la Duchesse de Brabant' van Jan-Baptist Van der Stappen.


nr 9

 

foto 2008
  Kerk Sint-Apollonia


nr 10
 

foto 2006
 
Geboortehuis van Adelaïde Vandeperre, woonst van koster Joannes Vandeperre, koster Jef Vandeperre en broer Adolf.


nr 11
 

foto 2007
 
Pastorie (heropgebouwd), ooit woonplaats van de kapelaans Austreus, Bervoets, Boelens, De Dobbeleer, De Rijcke, De Roeck, Elinckx, Gullentops, De Vos, Graulus, Haeck, Lamal, Sannen, Tielemans, Van den Bossche, Vanderborght, Van Eyndhoven, Van Laethem, pastoor Van De Gucht.
Hier hebben eveneens in hun Cluijs(e)/Kluis minderbroeders recolletten gewoond: Bockstael, Hautman, Helsen, van Coudenhove.
In de nabijheid stond ook de burcht van de heren van Ledeberg.


nr 13
 

foto 2011
 
Parochiezaal De Kluis.