boomstructuur: startpagina >
AZ-index > artikelindex T >artikel


Timmermans Frans

Onderwijzer te O.L.V.-Lombeek van 1950 tot 1981, ook o.a. voorzitter van de Boerengile, van de kerkfabriek

Frans werd geboren te Sint-Kwintens-Lennik op 11 december 1927 in een boerderijtje aan de Pelmolenstraat en overleed te Roosdaal op 10 oktober 2023.
Om ‘zijn Frans’ te leren volgde hij te Brussel bij de Broeders der Christelijke Scholen de vierde graad. Daarna behaalde hij in 1947 aan de normaalschool Sint-Thomas zijn onderwijzersdiploma.
Omdat hij niet onmiddellijk werk vond in het onderwijs werd hij bediende bij de ‘Banque de Bruxelles’ tot hij in 1948 soldaat werd, eerst in Antwerpen, daarna in Duitsland. Toen hij in 1949 afzwaaide als reserveofficier kon hij eindelijk naar het onderwijs, in de gemeenteschool van Sint-Kwintens-Lennik, tot in 1950. Dan mocht hij beginnen in de gemeenteschool van O.L.V.-Lombeek die alzo drie klassen telde, maar al in 1954 opnieuw gereduceerd werd tot twee klassen. Meester Frans heeft er het grootste gedeelte van zijn loopbaan onderwezen in de klas met de 1e graad, eventueel met het 3e leerjaar erbij. (1) Maar hij heeft zeker ook in de andere klas gestaan. Trouwens wanneer zijn collega ziek was, soms vrij lang, had hij beide klassen of zes studiejaren onder zijn hoede! (2) Maar hij hield het vol tot hij op 1 januari 1982 met pensioen ging.
Intussen was Frans al vele jaren getrouwd met Lucienne Panis (Sint-Kwintens-Lennik 12/4/1931-Roosdaal 16/1/2022). In hun gezin werd dochter Hildegarde geboren. Zij bouwden tweemaal aan de Koning Albertstraat, eerst op huidig nr. 65 en later op nr. 63. Erachter lag een tuin van 50 aren waarin zij appelen en peren kweekten, maar vooral aardbeien, frambozen en trosbessen. Hij vertelde erover: ‘Dat was echt wel iets wat ik graag deed! Er is immers altijd boerenbloed door mijn aderen blijven stromen. Ik ging zeer vaak naar voordrachten en ik ben jaren op zondag naar het college van Halle getrokken om er tuinbouwonderwijs te volgen.’ (3)
In zijn jonge jaren was Frans een gedreven kajotter. Hij heeft met de kajotters te O.L.V.-Lombeek ook nog toneel gespeeld in de toenmalige parochiezaal. Later werd hij voorzitter van de Lombeekse Boerengilde. Rond 1979 was hij te O.L.V.-Lombeek enige tijd sectievoorzitter van de CVP. In 1981 werd hij voorzitter van de kerkfabriek van de parochie O.L.-Vrouw. Hij werd al onmiddellijk geconfronteerd met de diefstal van beeldjes uit het retabel en de noodzaak van een veel grotere veiligheid. Ook de bouw naast de kerk in 1983 van het Sint-Hubertushuis zorgde voor de nodige controverse. (4) Geleidelijk aan gaf Frans ook rondleidingen in de kerk, begon hij te gidsen in O.L.V.-Lombeek. Omdat hij het goed wou doen volgde hij gedurende een paar jaar cursussen voor streekgids Zuid-West-Brabant en werd intussen een veel gevraagde gids zowel binnen als buiten de kerk. Tenslotte was Frans ook gedurende vijftien jaar plaatselijk correspondent van Het Nieuwsblad, niet alleen voor Roosdaal, maar ook voor Liedekerke, Lennik, Gooik en Galmaarden. Zijn verslagen over de gemeenteraden, de activiteiten van de verenigingen, de jubilees en andere vieringen, … haalden meestal een meer dan gemiddeld niveau, zowel taalkundig als inhoudelijk. Hij signeerde ze allen met (FTR).






-------------------------------------------------------------------
(1) Per leerjaar ging het meestal maar over een relatief klein aantal leerlingen.
(2) Soms was er toch een interim of kwam de directeur les geven.
(3) Walter Evenepoel in ‘Rausa’, tijdschrift van Erfgoed Rausa, eerste jg., 2013, nr. 8.
(4) Voor zijn inzet in de parochie kreeg hij het zilveren Sint-Romboutskruis.






Aangevuld in april 2024.